Toren van Gaia in Kerkrade feestelijk geopend

Woensdagmiddag 21 september is de nieuwe uitkijktoren van GaiaZOO geopend. Alle kinderen van de Kerkraadse basisscholen waren uitgenodigd om de feestelijke opening bij te wonen. Samen met directeur Rob Huppertz (GaiaZOO) en verantwoordelijk wethouder Tim Weijers (Toerisme & Stadsmarketing) hadden ze de primeur van de beklimming.

De Toren van Gaia staat in het vernieuwde entreegebied van GaiaZOO. De totale hoogte van het uitkijkpunt kun je vergelijken met drie volwassen mannelijke giraffen, oftewel 17 meter. De kinderen droegen daarom allemaal giraffenmaskers bij de officiële opening van dit gezamenlijk project van GaiaZOO en gemeente Kerkrade. “Het idee achter de bouw van de toren ontstond door de vraag vanuit de gemeente om een bijdrage te leveren aan de ‘Beleef Kerkrade’-campagne. Beleven is een werkwoord en dus leek het me een interessante gedachte om iets te bedenken dat enerzijds uitnodigt tot actief zijn en anderzijds laat zien wát er in Kerkrade te beleven is. Zo ontstond het idee voor een uitkijktoren bij de ingang van GaiaZOO, maar wel openbaar toegankelijk dus ook voor mensen die geen toegangskaartje hebben gekocht. Een architect vertaalde dat in een prachtig ontwerp en dankzij een substantiële bijdrage van de gemeente kon dit project gerealiseerd worden. Het eindresultaat is een markant herkenningspunt voor zowel de dierentuin als de stad”, aldus Rob Huppertz, directeur GaiaZOO.

Positionering Toren van Gaia
De toren markeert het geografisch middelpunt van Kerkrade. Koen Rutten, geograaf, ontdekte dat het geografisch middelpunt van Kerkrade bij de ingang van de dierentuin ligt. Hij was daarom als speciale gast bij de opening aanwezig.

Het markeren van dit bijzondere punt met een nieuwe attractie past naadloos in het toeristisch beleid van de gemeente: “Wij willen Kerkrade steeds vanuit verrassende en verschillende invalshoeken belichten. Het verbinden van attracties speelt een belangrijke rol in ons toeristisch beleid. Vanuit de Toren van Gaia krijg je een panoramische blik over onze stad en willen we bezoekers verleiden om nog veel meer plekken in Kerkrade te ontdekken. Door de beklimming lever je bovendien een extra fysieke inspanning, wat in het kader van het stimuleren van meer beweging natuurlijk mooi meegenomen is”, aldus wethouder Tim Weijers.
Ontwerp genomineerd voor prijs
Het ontwerp van de toren is gemaakt door Ed Vliegen van Hermans Vliegen Architecten.
De trappen lijken op twee DNA-strengen. Alle levende wezens hebben DNA; dat sluit mooi aan bij het concept van GaiaZOO. Het ontwerp is genomineerd voor de Construsoft BIM Awards 2022 voor mooiste BIM (Building Information Modelling) project van de Benelux. Meer informatie over deze bijzondere award is te vinden op Uitkijktoren Gaia ZOO | BIM Awards (construsoftbimawards.com).

Voor iedereen te bezoeken
De toren is vanaf nu voor élke bezoeker, ook diegene die geen kaartje voor de dierentuin koopt, gratis toegankelijk. De toren staat binnen de omheining van het park en is dus alleen tijdens openingsuren toegankelijk voor publiek.