app pleintje

Het buitenspelen van de toekomst begint in Kerkrade

Om buitenspelen voor kinderen aantrekkelijker te maken heeft de gemeente Kerkrade als eerste gemeente in Nederland een overeenkomst gesloten met het softwarebedrijf Pleintje uit Amsterdam. In de app Pleintje spelen kinderen in de leeftijd tussen 8 en 14 jaar buiten de gaafste en nieuwste games. Buitenspelen wordt weer leuk met de moderne technologie van vandaag.

Pleintje app

Pleintje is een mobiele applicatie die kinderen ondersteunt en stimuleert om samen met vriendjes en vriendinnetjes buiten (interactieve) spellen te spelen. Het concept draait om gamificatie, de trends van de games die de kinderen binnen spelen worden meegenomen naar buiten. Zo zitten er Avatars in Pleintje die je als gebruiker ontwikkelt door zoveel mogelijk buiten te spelen. Iedere twee á drie maanden zullen er nieuwe spellen in Pleintje komen.

Mick Remmers, oprichter van Pleintje: “We zijn bijzonder trots om Kerkrade als eerste officiële partner te mogen koppelen aan het platform. Het team kijkt er enorm naar uit om samen met lokale partners het buitenspelen van de toekomst in Kerkrade op de kaart te zetten. Gezondheid en vitaliteit zijn, net als voor ons, belangrijke thema’s in Kerkrade. Pleintje app past daarom naadloos in het programma Vie – Leven in beweging, want onze spellen brengen de jeugd buiten ook lekker in beweging.”

Om te beginnen met Verstoppertje 2.0. Het ouderwetse verstoppertje, maar dan met de technologie van vandaag verwikkeld in een nieuw jasje. De zoeker kan bijvoorbeeld gebruik maken van de GPS van de telefoon om voor korte duur te bekijken waar de verstoppers zich schuilhouden.

Innovatie

Pleintje app is een onderdeel van één van de programma’s van Vie – Leven in Beweging. Dat is het veelomvattende programma dat de gezondheid en vitaliteit van de inwoners van Kerkrade én Parkstad wil verbeteren. Wethouder Jo Schlangen (Onderwijs): “Een gezonde toekomst begint met een gezonde jeugd. Wij verwachten dat we de Kerkraadse jeugd met deze spannende games verleiden tot meer buitenspelen en dus ook meer bewegen. In feite brengen we in de buitenlucht twee werelden samen. Dat is nog eens wat je noemt innovatie.”

Partner Roda JC

Roda JC is één van de maatschappelijke partners in dit project. Spelers van de voetbalclub zullen gedurende het komende jaar aan een aantal spellen meedoen. “We verlenen graag onze medewerking aan dit project, omdat we het belangrijk vinden dat kinderen buiten op een gezonde manier actief zijn”, aldus Remco Heuts, coördinator MVO bij Roda JC. “Deze nieuwe vorm van buitenspelen helpt onze kinderen fit te houden. Als BVO hebben wij vanzelfsprekend in Parkstad ook een maatschappelijke taak en die vullen we in dit geval graag met de gemeente Kerkrade en Pleintje in.”

Vanaf begin september staat Kerkrade in het teken van het buitenspelen van de toekomst met onder andere een eigen Kerkraadse Avatar tekenwedstrijd. De winnende Avatar zal in de Pleintje app komen om vrij (buiten) te spelen. Daarnaast staat het Verstoppertje 2.0 event op de planning waarbij kinderen samen met voetballers van Roda JC het Pleintje-spel Verstoppertje 2.0 gaan spelen.

De officiële kick-off van Pleintje wordt eind oktober gehouden in en bij het Parkstad Limburg Stadion. Samen met de Roda-selectie speelt een aantal kinderen dan Change the Game. De naam zegt het al…. Een spel dat continu kan veranderen in een nog uitdagender spel dan dat het tijdens de start al was.

 

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mick Remmers van Pleintje, 06 15 40 11 71 en/of de gemeente Kerkrade, Team Communicatie & Marketing, communicatie@kerkrade.nl