Abdij Rolduc

Abdij Rolduc in Kerkrade een van de zes wijnhubs in nieuwe, grensoverschrijdende wijnstraat

Vlaanderen en Nederland bundelen krachten om duurzaam wijntoerisme uit te bouwen via een wijnstraat over de grenzen heen

De start van een wijnstraat in het Noorden van Europa. In een unieke samenwerking bundelen Vlaanderen en Nederland hun krachten om duurzaam wijntoerisme te ontwikkelen en te verbinden over vier wijngebieden: Hageland, Haspengouw, de Belgisch-Nederlandse Maasvallei en Mergelland/Zuid-Limburg. Dat verbinden gebeurt via een onderzoek over regionale wijnidentiteit, productontwikkeling van een wijnroute, wijnbeleving en een innovatief & duurzaam wijnecosysteem. Partners Hogeschool PXL, Toerisme Vlaanderen, Toerisme Vlaams-Brabant vzw, Visit Zuid-Limburg, KU Leuven, Herita, Bisschoppelijk Centrum Rolduc, Gemeente Kerkrade, Stad Borgloon, Visit Limburg en Wijngoed Raar Saint Remi werken gedurende 3 jaren samen om dit te realiseren. Het project wordt mede gefinancierd door Interreg VI Vlaanderen-Nederland, het samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Met de opstart van de wijnstraat hoopt het consortium niet alleen wijnliefhebbers aan te trekken maar ook een breed publiek te inspireren om te genieten van een duurzame en betekenisvolle toeristische (wijn)ervaring.

Verbondenheid

Het doel? Streven om een wijnregio in opmars – groeiend aantal wijnmakers én kwaliteitswijnen met een unieke geologische stapeling van ijzerzandsteen, mergel, grind en löss op de korte afstand van 80 km en een gedeelde cultuurhistorische wijngeschiedenis – te verbinden tot een uniek, grensoverschrijdend toeristisch verhaal. Een wijnstraat waarin de wijnbeleving centraal staat met synergiën naar andere sectoren zoals de lokale keuken, cultureel erfgoed, landschapsbeleving en andere toeristische ervaringen die zich uitstekend lenen voor verdere toeristische uitbouw.

Limburgs gedeputeerde voor het landelijk gebied, Léon Faassen: “We hebben in Nederland en Vlaanderen een aantal fantastische wijngebieden, die bovendien aan elkaar grenzen. Het is één van de voorbeelden van kansen voor verbinding tussen onze mooie provincies. De Wijnstraat is een perfecte gelegenheid voor groen toerisme en de verdere ontwikkeling van onze wijnbouwers. De unieke natuur, het historisch erfgoed en de lokale smaak kunnen elkaar allemaal versterken. In een tijd waarin ‘beleven’ voor veel mensen voorop staat, is dit een buitenkans om iets moois neer te zetten samen. De diversiteit tussen de gebieden zal ongetwijfeld verrijkend werken voor bezoekers.”

Aanpak

Via een wijnecosysteem zoeken en bouwen aan duurzame verbindingen. Met als tastbare uitwerking een fysieke wijnroute die bezoekers te voet, met de fiets en/of in etappes kunnen afleggen over 3 provincies heen:

Vlaams-Brabant, Limburg en Nederlands-Limburg. 6 wijnhubs*, of erfgoedsites met een duidelijk wijn historisch verleden, worden de toegangspoorten voor deze wijnroute.

 *Kasteel van Horst (Hageland), Stroopfabriek Borgloon (Haspengouw), Kasteel van Leut (Maasvallei België), Wijngoed Raar Saint Remi Meerssen (Maasvallei Nederland), Visit Zuid-Limburg Experience Gulpen (Mergelland/Zuid-Limburg) en Abdij Rolduc Kerkrade (Mergelland/Zuid-Limburg).