Vasteloavends Museum Kirchroa geopend

Vasteloavends Museum Kirchroa geopend

Afgelopen zaterdag is het Vasteloavends Museum Kirchroa officieel door burgemeester Petra Dassen-Housen en wethouder Tim Weijers (Vastgoed & Marketing) geopend. Het museum aan de Hoofdstraat 24b is vanaf komende weekend iedere zaterdag en zondag geopend tussen 11 uur en 17 uur. “Het culturele Vasteloavends erfgoed wordt letterlijk in de etalage gezet. Tegelijkertijd houdt men de carnavalshistorie en -traditie in ere, en dat alles met vele enthousiaste vrijwilligers. Vandaar dat dit burgerinitiatief door de gemeente wordt ondersteund”, aldus wethouder Weijers.

Vasteloavends erfgoed
“Het Vasteloavends Museum Kirchroa heeft zich ten doel gesteld om het culturele Vasteloavends erfgoed in een kleurrijke expositie aan het publiek te tonen”, geeft voorzitter Pascal Hinzen aan. “Jong en oud kan daarbij genieten van de uitgebreide expositie die onder andere bestaat uit talloze ordens, foto’s, uniformen, documenten en beeld- en geluidsmateriaal. Eén van de hoogtepunten is het “Nico Ploum tsimmer” waarin je je terug waant in de tijd dat Nico Ploum al die geweldige liedjes geschreven heeft”. “Het museum kan op deze plek in het centrum verder doorgroeien, passend binnen de ambities van de stichting Vasteloavends Museum Kirchroa en vanuit het motto ’t janse joar Vasteloavend”, concludeert wethouder Jo Schlangen (Cultuur).

Euregionaal
Anders dan de naam doet vermoeden, is niet alleen het cultureel erfgoed van D’r Kirchröatsjer Vasteloavends Verain Alaaf 1936, Vasteloavends Verain Kirchroa West en Karnevalsvereniging Burgerlust 1924 te zien. Er zijn ook ruimtes ingericht met materiaal van CV De Winkbülle, Gilde Blauw Sjuut, Wiel Knipa en De Globetrotters. “We kijken zelfs over de grenzen, want er worden ook attributen uit Duitsland gepresenteerd, zelfs uit Curaçao en Australië!”, aldus Hinzen.

Samen
Het Vasteloavends Museum Kirchroa is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Kerkraadse carnavalsverenigingen en gemeente Kerkrade.

Geopend vanaf 2 april 2022
Het Vasteloavends Museum Kirchroa is vanaf zaterdag 2 april 2022 geopend en wel iedere zaterdag en zondag van 11 uur tot 17 uur in de Hoofdstraat 24B in het centrum van Kerkrade. Voor groepen openenthet museum de deuren ook op andere tijdstippen. Alle informatie over het museum is terug te vinden via www.vasteloavends-museum.nl.