Vasteloavend i Kirchroa!

In Kerkrade wordt weer uitgepakt met het inmiddels traditionele evenement Vasteloavend i Kirchroa óp d’r Maat, sfeervol aangekleed met de grote overkapping. Van zaterdag 18 tot en met dinsdag 21 februari 2023 staan aantrekkelijke carnavalsoptredens op de Markt geprogrammeerd. Het in stand houden en doorontwikkelen van de carnavalscultuur in Kerkrade is volgens het gemeentebestuur belangrijk voor het behoud van de Kerkraadse identiteit rondom carnaval. “Vasteloavend i Kirchroa óp d’r Maat draagt daar in belangrijke mate aan bij, vandaar dat dit evenement op onze steun kan rekenen”, aldus wethouder Tim Weijers (Evenementen & Marketing).

Óp d’r Maat
De Kirchröadsjer Sjpaskloeb SjunJek organiseert al enkele jaren het evenement op de Markt in Kerkrade. Vasteloavend i Kirchroa óp d’r Maat met gratis toegang start zaterdag 18 februari 2023 na afloop van de kinderoptocht met optredens van onder meer Domm & Dool, Danny Pouwels, FEM, Radauw, Ronny Ron, Reënboagkloeb Haander en Rasss Echt. Zóndieg in ‘t Zude start op 19 februari 2023 om 18 uur traditiegetrouw met Wir Sind Spitze. Carnavalsmaandag 20 februari 2023 staat de optocht centraal met afterparty. Op dinsdag 21 februari 2023 is Klonetrekke i Kirchroa vanaf 13.30 uur met onder meer Tonca, Sjtèchneëlsjer (laatste optreden), Anderkovver, Marjolein Heijltjes, Danny Pouwels, Power Buam, D’r Tim, Palaver, Wir Sind Spitze, Jo Smeets, Domm en Dööl, Viva la Vida,
Radauw, René Reulings, Sjpas vuur Drei, Duo de Radies, Steirisch Stark, Kot & Jod en Wiesse Sjwaam.

Samen
De grote overkapping op de Markt levert een intieme sfeer en zorgt ervoor dat de carnavalsvierders beschut het feest kunnen beleven. De horecazaken op de Markt ondersteunen het initiatief met buitentappunten voor ieder café. Tevens is rondom d’r Joep een foodplein ingericht. Ook de Kirchröatsjer Vasteloavends Verain Alaaf 1936 omarmt de plannen, is partner in de samenwerking en draagt bij in de bekostiging van het evenement.

Ook in de wijken
Carnaval wordt niet alleen in het centrum, maar ook in de wijken georganiseerd. Zo trapt in Eygelshoven KV Burgerlust 1924 op vrijdagnamiddag 17 februari 2023 af met de Koele Party XXL en in Kerkrade West sluit de VVKW op dinsdag 21 februari 2023 carnaval af met de Klone Bal. De optochten vinden in de wijken op carnavalszondag plaats. Het complete programma in de wijken staat
vermeld op www.burgerlust.nl en www.vvkw.nl. Het verdere programma in het centrum staat vermeld op www.kvv1936.nl.

Samenwerking
Wethouder Jo Schlangen (Cultuur) is trots op vele activiteiten rondom carnaval. “Onze Kerkraadse carnavalscultuur is uniek, dat moeten we koesteren. Fantastisch dat KV Burgerlust 1924, VVKW, KVV 1936, Kirchröadsjer Sjpaskloeb SjunJek, onze horeca en de gemeente de handen ineenslaan om daar invulling aan te geven, in het centrum en de wijken”.