SUPERLOCAL feestelijk geopend!

Het project SUPERLOCAL Super Circular Estate in Bleijerheide is al enige tijd afgerond en nu ook de openbare ruimte gereed is, werd het geheel feestelijk officieel geopend. Initiatiefnemers HEEMwonen en Gemeente Kerkrade hadden een gezamenlijke ambitie bij deze circulaire gebiedsontwikkeling. Op zaterdag 10 juni organiseerden zij voor alle inwoners van Bleijerheide een gratis toegankelijk buurtfeest met straatmarkt, kinderactiviteiten, muzikale optredens en rondleidingen. Aansluitend werd voor de SUPERLOCAL bewoners, buren, projectpartners, klankbordgroep en andere betrokken een afsluitende BBQ georganiseerd.

Trots

Wethouder Tim Weijers (Ruimtelijke Ordening en Wonen): “Met het buurtfeest heeft de buurt kennis kunnen maken met deze bijzondere gebiedsontwikkeling. Wij zijn trots op de verandering die SUPERLOCAL in Bleijerheide heeft gebracht. SUPERLOCAL sluit daarmee goed aan op het woonoffensief in Kerkrade, maar is ook een internationaal toonaangevend circulair voorbeeldproject”.

Plaquette
De leden van de Klankbordgroep onthulden samen met bestuurder Liesbeth van Beek van HEEMwonen en wethouder Tim Weijers de plaquette van SUPERLOCAL. De beschrijving van het project, maar ook de gedragsregels voor de omgeving van SUPERLOCAL staan daarbij vermeld.

Innovatieve gebiedsontwikkeling

SUPERLOCAL Super Circular Estate is een unieke gebiedsontwikkeling, omdat materialen en kwaliteiten werden hergebruikt voor de bouw van nieuwe woningen en het openbaar gebied. Dat is vernieuwend in Nederland en Europa, getuige de € 5 miljoen Europese subsidie die SUPERLOCAL ontving. Om te experimenteren met nieuwe technieken is er een partnerschap gevormd tussen 12 partijen: HEEMwonen, Dusseldorp infra, sloop en milieutechniek, Bouwbedrijven Jongen, WML, Waterschapsbedrijf Limburg, Zuyd Hogeschool, VERAS, Gemeente Brunssum, Gemeente Landgraaf, Stadsregio Parkstad Limburg, IBA Parkstad en Gemeente Kerkrade. SUPERLOCAL is een sleutelproject van IBA. De samenwerking binnen SUPERLOCAL gaf het gebied een stevige impuls op het gebied van economie, ruimte en samenleving. Als kers op de taart won SUPERLOCAL in 2020 ‘The Innovation in Politics Awards’ in de categorie ‘ecology’.