September Open Monumentenmaand: ontmoet Levend Erfgoed

Aken & Kerkrade organiseren samen Open Monumentenmaand 2023. Wist je dat ook onze oude bomen en ons dialect bij ons Levend Erfgoed horen? Tijdens de monumentenmaand kun je op laagdrempelige wijze op verschillende manieren kennismaken met Levend Erfgoed: “Heel veel vrijwilligers en medewerkers van de Volkshochschule Aachen, de bibliotheek, de Baalsbruggermolen, Abdij Rolduc, de Lambertuskerk, Schacht Nulland en het IVN hebben samen met het gemeentearchief een laagdrempelig, educatief programma gemaakt. We zijn blij dat bijna alle activiteiten gratis toegankelijk zijn, zodat iedereen op een leuke manier kennis kan maken met de charmes van onze regio”, aldus wethouder Jo Schlangen (Erfgoed).

Startsein voor uitgebreid programma
De hele maand september zijn er in Aken en Kerkrade allerlei lezingen, rondleidingen en wandelingen. Het totale programma bestaat uit maar liefst 15 hele uiteenlopende activiteiten. Het officiële startsein wordt gegeven op woensdag 6 september tussen 13.30 en 16.30 uur. Rij mee met de Schienenbus over de Miljoenenlijn en luister naar alle boeiende verhalen over de stationsomgeving in Simpelveld. Natuurlijk ontbreekt de vlaai niet, die behoort immers ook tot ons erfgoed! Er is een beperkt
aantal gratis plaatsen; aanmelden kan via beleef@kerkrade.nl.

Vertellen, wandelen en poekelen
Bij Levend Erfgoed horen ook de ambachten die bepalend zijn voor de identiteit van onze regio. Natuurlijk mag het werk van de mijnwerkers daarbij niet ontbreken. Schuif op donderdag 7 september van 10.30 tot 12.00 uur aan in de bibliotheek en deel alle verhalen over de Koel! Opgeven kan via info@bibliotheekkerkrade.nl. Liever fysiek een kijkje nemen in het mijnverleden? Dat kan op zondag 10 september tijdens de Open Dag op Schacht Nulland. De koempels van de Domaniale vertellen je tussen
12.00 en 17.00 uur alles over hun werk ondergronds. Combineer dit met een bezoek aan Abdij Rolduc. Daar kun je dan samen met je kinderen een gratis speurtocht lopen, alle ondernemers bezoeken en het grootste monument van Nederland gratis bezichtigen. Olaf op den Kamp vertrekt op zaterdag 16 september om 10.00 uur vanaf de parkeerplaats voor een mooie “Sjpatseerjank” langs Rolduc, de Baalsbruggermolen en Burcht Rode. Wil je het ambacht van de molenaar graag live zien? Dat kan op zondag 17 september; dan opent de Baalsbruggermolen tussen 10.00 en18.00 uur haar poorten en kun je de vorderingen aan de restauratie van het waterrad van dichtbij zien. Bekijk het volledige programma hier.

Lezingen en rondleidingen door ervaren verhalenvertellers
In de monumentenmaand vertellen deskundigen je alles over onbekende stukken erfgoed:
– 07 september 14.00 uur: Kloosters in centrum van Aken, door Dr. H.A. Dux (rondleiding)
– 14 september 19.30 uur: De Heiligdomsvaart in Aken verhaald, door Dr. H.A. Dux
– 16 september 13.00 -17.00 uur: Lezing & Rondleiding Lambertuskerk door F. Basstra
– 18 september 14.00 uur: Lezing & Proeverij Winzer Rolduc (€ 7,50, alleen18+)
– 19 september 20.00 uur: Historisch bosgebruik in de Eifel door Olaf op den Kamp
– 21 september 19.00 uur: Gebruiken van Broederschap St.Sebastianus
– 26 september 20.00 uur: Natuurbeheer met schapen en monumentale bomen
– 28 september 19.30 uur: De Ripuarische taal door M. Hermans
Opgeven en informatie via bibliotheek Kerkrade 045 – 763 05 20. Volledige programma en achtergrondinformatie via www.beleefkerkrade.nl. De lezingen bij IVN (19 en 26-9) zijn zonder reservering toegankelijk en niet in de HuB.