Oud Prinsen uit de Euregio op bezoek bij Vasteloavends Museum Kirchroa

Afgelopen weekend bezochten 33 oud prinsen uit de Euregio het Vasteloavends Museum Kirchroa. Museumvoorzitter Pascal Hinzen en wethouder Tim Weijers (Vastgoed en Marketing) ontvingen het bonte gezelschap. “Het culturele Vasteloavends erfgoed wordt letterlijk in de etalage gezet, en tegelijkertijd wordt de carnavalshistorie en -traditie in ere gehouden, en dat alles met vele enthousiaste vrijwilligers. Vandaar dat dit burgerinitiatief door de gemeente wordt ondersteund”, aldus Weijers. Namens de oud prinsen sprak Wim Göbbels zijn waardering uit voor zowel de vrijwilligers als de gemeente met dit bijzondere initiatief.

Zoldervondsten
Wim Göbbels zorgde tevens voor aanvulling van de museumcollectie. Oud pr-materiaal uit de diverse carnavalsperioden van voormalig burgmeester Jos Som werden als ‘zoldervondsten’ officieel overhandigd aan het Vasteloavends Museum Kirchroa.

Vasteloavends erfgoed“Het Vasteloavends Museum Kirchroa heeft zich ten doel gesteld om het culturele Vasteloavends erfgoed in een kleurrijke expositie aan het publiek te tonen”, geeft voorzitter Pascal Hinzen aan. “Jong en oud kan daarbij genieten van de uitgebreide expositie die onder andere bestaat uit talloze ordens, foto’s, uniformen, documenten en beeld- en geluidsmateriaal. Eén van de hoogtepunten is het “Nico Ploum tsimmer” waarin je je terug waant in de tijd dat Nico Ploum al die geweldige liedjes geschreven heeft”.

Euregionaal
Anders dan de naam doet vermoeden, is niet alleen het cultureel erfgoed van D’r Kirchröatsjer Vasteloavends Verain Alaaf 1936, Vasteloavends Verain Kirchroa West en Karnevalsvereniging Burgerlust 1924 te zien. Er zijn ook ruimtes ingericht met materiaal van CV De Winkbülle, Gilde Blauw Sjuut, Wiel Knipa en De Globetrotters. “We kijken zelfs over de grenzen, want er worden ook attributen uit Duitsland gepresenteerd, zelfs uit Curaçao en Australië!”, aldus Hinzen.

Samen
Het Vasteloavends Museum Kirchroa is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Kerkraadse carnavalsverenigingen en gemeente Kerkrade.

Bezoek ook het museum!
Het Vasteloavends Museum Kirchroa aan de Hoofdstraat 24B is iedere zaterdag en zondag van 11.11 uur tot 17.11 uur geopend. Voor groepen opent het museum de deuren ook op andere tijdstippen. Alle informatie over het museum is terug te vinden via www.vasteloavends-museum.nl.