Meer toegankelijke toiletten in Kerkrade en betere informatie

Afgelopen periode werden signalen ontvangen over onduidelijkheid rondom beschikbare openbare toegankelijke toiletten in de stad. Dit signaal was voor de raad van belang, omdat men wil dat iedereen kan deelnemen. Het college is met dit vraagstuk aan de slag gegaan met het in kaart brengen van openbare toegankelijke toiletten in het centrum, de wijken en de wandelgebieden. Tevens wordt een oproep gedaan richting horeca, bedrijven en instellingen om toegankelijke toiletten kenbaar te maken.

Overzicht toiletvoorzieningen is belangrijk
Kerkrade heeft een overzicht van alle locaties met een openbaar toilet. Iedereen die onderweg is in onze stad kan hier gebruik van maken. Voor mensen met een beperking is het heel belangrijk om te weten waar ze snel gebruik kunnen maken van een toilet. De landelijke organisatie “Ongehinderd” werkt met gemeenten en instellingen aan een duidelijke overzichtskaart. “Wij vinden het belangrijk om een compleet overzicht aan te bieden, omdat zo iedereen goed te informeren. Juist voor mensen met een bepaalde beperking of aandoening is het belangrijk om te weten waar ze tijdig terecht kunnen. Ik roep daarom iedereen met een rolstoeltoegankelijk toilet op om zich te melden voor ons overzicht”, aldus wethouder Alexander Geers (Centrummanagement & Openbare Ruimte).

BEKIJK HET OVERZICHT

 

Toegankelijke toiletten in het centrum en de wijken
In Kerkrade zijn al bedrijven en instellingen die een toegankelijk toilet hebben en beschikbaar stellen. Ongehinderd door Kerkrade kan al in het centrum bij Blond to Go, Pimmm’s Kerkrade, Café Dé Wieëtsjaf, Grandcafé Jules, HuB. Kerkrade, Wijkzorgcentrum Kapelhof, in het stadskantoor en raadhuis van de gemeente Kerkrade. Vanaf september wordt dit overzicht uitgebreid met het Vie-complex. In de wijken zijn de toiletten in het Sjevemethoes en Flexiforum ongehinderd toegankelijk.

Ook in de wandelgebieden
Steeds meer gasten ontdekken de charmes van ons buitengebied. Het is belangrijk dat ook mensen met een beperking hier onbezorgd kunnen recreëren. In wandelgebied Berenbos stelt GOC Parkstad, in het Geüniformeerden Ontmoetings Centrum, haar toilet beschikbaar. Hetzelfde doet Brasserie Nieuw Ehrenstein, midden in de Anstelvallei: “We zien dat steeds meer inwoners en toeristen deze mooie gebieden bezoeken. Natuurlijk wil je dat zij vooraf goed geïnformeerd zijn over de mogelijkheden voor mindervaliden, zodat het een toegankelijk uitje voor iedereen wordt”, zegt wethouder Tim Weijers (Toerisme & Marketing).

Overzicht toegankelijke toiletten in Kerkrade
Het overzicht met locaties en openingstijden van toegankelijke toiletten in Kerkrade is terug te vinden op www.beleefkerkrade.nl.

Oproep: meld je voorziening aan!
De gemeente roept horeca, bedrijven en instellingen op om hun toegankelijke toilet kenbaar te maken. Dat kan met een mail aan beleef@kerkrade.nl.

Over Ongehinderd
Ongehinderd is een maatschappelijk gedreven onderneming die zich inzet voor een toegankelijker Nederland. Ongehinderd heeft een app en website waarmee mensen met een beperking altijd en overal inzicht krijgen in de toegankelijkheid van publieke locaties. Door het keuringsteam worden locaties getoetst in opdracht van gemeenten en bedrijven. Daarnaast is Ongehinderd de uitvoerende partij voor het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid. De informatie is in de gratis app en op de website www.ongehinderd.nl te vinden.