Limburgse rappers maken rapnummer met gepensioneerde dialectschrijver

Limburgse rappers maken rapnummer met gepensioneerde dialectschrijver

Een diverse groep buurtbewoners uit Kerkrade-West heeft samen met cultuurmakers tijdens project Ode aan Kerkrade-West een muurschildering gerealiseerd over het verleden, het heden en de toekomst van de wijk. Tijdens het proces in aanloop naar de muurschildering is Limburgse rapper en producer Vic Verhagen in gesprek getreden met de bewoners over de wijk. Om een voorbeeld tot verbinding te stellen en hiermee positieve, maatschappelijke impact te bewerkstelligen, is er op initiatief van Vic Verhagen een muzikale Ode aan Kerkrade-West gemaakt in samenwerking met gepensioneerde dialectschrijver Wim Heijmans en Kerkraadse rapper Sammy Schnitzeler.

Verbindende Ode aan Kerkrade-West

De muzikale, poëtische Ode aan West sluit aan bij de eerste street art mural in Kerkrade, die tijdens het project door muurschilderkunstenaar James Jetlag is gerealiseerd in de hoofdstraat van de wijk. Voor de muurschildering hebben gedachten van buurtbewoners over het verleden, heden en toekomst van de wijk als uitgangspunt gediend.

Met de muzikale Ode aan West van Vic, Wim en Sammy verwoorden de cultuurmakers op poëtische wijze, vanuit hun eigen beleving de gedachten van de wijkbewoners. De gedachten van bewoners zijn tijdens gesprekken, bijeenkomsten en via social media opgehaald. Het muzieknummer vat samen waar de bewoners vandaan komen, waar ze voor staan en waar ze graag naartoe willen. Hoorbaar is dat er nadruk ligt op het vormen van een warme, hechte, begripvolle community in de wijk. De identiteit van de bewoners klinkt door in de muziek, evenals het enthousiasme over- en de trots op de omgeving en de medebuurtbewoners. Het is een bijzondere mix geworden tussen rappen en dichten, tussen ABN en het Kerkraadse dialect, evenals een bijzondere, respectvolle mix tussen jong en oud.

Mitchel de la Combé, een jonge, getalenteerde videograaf uit Parkstad heeft zijn talent ingezet door het gehele proces met film vast te leggen en een bijzondere videoclip te realiseren voor het muzieknummer, waarin artist shots op een typerende locatie in de wijk zich afwisselen met beelden van de wijk, bijeenkomsten met buurtbewoners, bijeenkomsten tussen de muzikanten en het schilderproces van de muurschilderkunstenaar.

De muzikale videoclip Ode aan West is visueel vereeuwigd bij de muurschildering tijdens een officiële onthulling op 2 oktober jongstleden, waarbij wijkwethouder Leo Jongen en kinderburgemeester Hidde Sieder een uniek en opvallend plakkaat aan de muur hebben bevestigd met de tekst van de muziek en een QR code naar de videoclip.

Het geheel wordt door alle betrokkenen met trots uitgedragen en de muzikale videoclip is te bekijken op Youtube onder de titel Vic, Wim & Sammy – Ode aan West. De Positieve Stad roept alle Kerkradenaren op om de bijzondere, sociaal-maatschappelijke, muzikale videoclip te bekijken.

Het project is ondersteund door: Prins Bernhard Cultuurfonds; Postcode Loterij Buurtfonds; Burgerkracht Stimuleringsfonds Limburg; Gemeente Kerkrade; VSB Fonds.