Kluswoningen in Kloostervleugel Pannesheide

Steenvlinder en gemeente Kerkrade hebben 26 juli de koopovereenkomst van de kloostervleugel Pannesheide ondertekend. In dit Rijksmonument worden kluswoningen gerealiseerd. De nieuwe woningen en het opknappen van de openbare buitenruimte rondom moeten bijdragen aan een fijne leefomgeving. De onthulling van een vlinderhuisje door wethouder Tim Weijers deze middag staat symbool voor het begin van een nieuw tijdperk in de Kerkraadse wijk Bleijerheide. 

“We zijn verheugd dat we samen met Steenvlinder dit prachtige monumentale gebouw een nieuwe bestemming kunnen geven. Een bestemming die het verleden eert en waarin we samen met de bewoners letterlijk aan een duurzame toekomst kunnen bouwen,” aldus wethouder Tim Weijers (Ruimtelijk ordening, Wonen & Vastgoed).

Hans Sparreboom, mede-eigenaar Steenvlinder: “We bestempelen hiermee een fijne samenwerking, met de gemeente en met de buurt. Aan alle Kerkradenaren en omgeving de oproep: denk mee en doe straks mee! Laten we de kans pakken om iets ouds om te zetten tot iets wat op een prettige en groene manier weer een eeuw mee kan.”

Kluswoningen in de kloostervleugel
Als Rijksmonument blijft het originele uiterlijk van het gebouw zoveel mogelijk behouden. Er zullen 20 kluswoningen in het gebouw gerealiseerd worden. Naast koop kluswoningen heeft Steenvlinder ook het streven om huurkoop kluswoningen te realiseren in het klooster. Via de eigen stichting, Steenvlinder INC, krijgen mensen die momenteel geen woning kunnen kopen tóch de mogelijkheid om een eigen huis te realiseren. Meer informatie over deze mogelijkheid vindt u via www.steenvlinderinc.nl.

De buurt denkt mee
De gemeente Kerkrade en Steenvlinder vinden het belangrijk om de buurt én toekomstige bewoners te betrekken bij de ontwikkeling. Bij Vlinderheide kan meegedacht worden over het ontwerp en inrichting van een gemeenschappelijk parkje. Dit is voor de hele wijk toegankelijk. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website: www.vlinderheide.nl. In september zal een eerste informatiebijeenkomst georganiseerd worden.

Start werkzaamheden
De verwachting is dat eind 2022 de eerste sloopwerkzaamheden starten. De overige werkzaamheden om het gebouw ‘klusrijp’ te kunnen opleveren aan de kopers en/of huurders starten medio 2023.