Kerkrade bouwt huizen voor de toekomst

Veel mensen gaan pas nadenken over het aanpassen van hun woning als ze al minder mobiel zijn. Eigenlijk is dat aan de late kant. Als men tijdig kijkt naar de voordelen van een woningaanpassing of verhuizing naar een levensloopbestendige woning, dan zijn er meer kansen om keuzes te maken. Kerkrade biedt genoeg mogelijkheden om zelf actief op zoek te gaan naar een passende woning voor de toekomst: “We werken als gemeente hard aan het woonoffensief. Het bouwen van kwalitatief goede woningen in een goede woonomgeving staat daarbij voorop. Daarbij kijken we naar voldoende aanbod voor diverse doelgroepen, waaronder senioren”, aldus wethouder Tim Weijers (Wonen).

Aanpassen of verhuizen?
Veel huizen zijn niet zo praktisch bij het ouder worden. Vaak is de tuin te groot, is er geen wc op de bovenverdieping of is er een badkamer met alleen een bad. Veel traplopen is nadelig voor het wooncomfort. Dergelijke zaken zijn vaak met kleine aanpassingen niet makkelijk op te lossen. Verhuizen is ook ingrijpend, zeker als lichamelijke klachten snel erger worden. Tijdig nadenken over een passende woning loont daarom de moeite.

Semi-bungalows dichtbij centrum
De gemeente Kerkrade houdt bij het ontwikkelen van bouwplannen zoveel mogelijk rekening met de behoeften van de vergrijzende bevolking. In het plan dat projectontwikkelaar voor het gebied Einderstraat-Marktstraat-Eldorado heeft gemaakt, is plaats voor stadswoningen, semi bungalows en appartementen. De stadswoningen zijn al verkocht; de semi-bungalows gaan nu in de verkoop. Deze bungalows zijn uitermate geschikt voor senioren, omdat er volledig gelijkvloers gewoond kan worden. Senioren die graag actief willen blijven tuinieren, hebben bij de semi bungalows voldoende ruimte om dit te doen. In de laatste fase van het plan worden later nog appartementen voor senioren gerealiseerd.

Doorstromen biedt kansen
Tijdig doorstromen naar een passende seniorenwoning biedt kansen voor de betreffende bewoners, maar ook voor nieuwkomers op de woningmarkt: “Ik raad mensen aan om op tijd na te denken of de huidige woning ook nog geschikt is als men minder goed ter been is. Tijdig verhuizen van ouderen naar een andere woning biedt jongeren ook een betere positie en meer kans op de woningmarkt”, aldus wethouder Jo Paas (Integraal Ouderenbeleid).

Meer informatie over nieuwbouwproject?
Meer informatie over het woningbouwplan aan de Einderstraat-Marktstraat-Eldorado kunt u vinden bij de betreffende project-ontwikkelaar: hvgrealestate.nl