Fotoblog Kim Paffen: Voorbereiding is het halve werk!

Een foto zegt meer dan duizend woorden. Daarom organiseert Beleef Kerkrade een fotowedstrijd! Jong en oud, Kerkradenaar en bezoeker, iedereen is welkom om mee te doen. De mooiste foto’s krijgen een plek in de Beleef Kerkrade foto expositie, die vanaf 1 oktober a.s. zal plaatsvinden in HuB Kerkrade. De juryleden van de fotowedstrijd geven in blogs tips voor het maken van het perfecte plaatje. Wil je ook meedoen aan onze fotowedstrijd? Stuur jouw foto uiterlijk 13 september a.s. in. In deze blog is Kim Paffen aan het woord.

Hoe maak je een bijzondere en onderscheidende foto waarbij het niet uitmaakt of je met een professionele camera, een compact camera of met een smartphone fotografeert?

Met de juiste tips kun jij jouw fotografisch oog ontwikkelen en zelfs met een smartphone een prijswinnende foto maken. Een mooie reden om er tijdens de zomervakantieperiode op uit te gaan en alle parels van Kerkrade te (her)ontdekken door de lens van jouw camera.

 

Een goede voorbereiding is het halve werk!

Denk van tevoren na over welke mooie plekken in Kerkrade je wilt fotograferen. Wat zijn bijvoorbeeld jouw lievelingsplekken? Waar ga je graag wandelen? Is er een gebouw of monumentaal pand dat je aandacht trekt? Probeer in jouw gedachten het beeld dat je wilt vastleggen te visualiseren en denk na over hoe je dit onderwerp op een unieke en creatieve manier kunt vastleggen.

Een goede voorbereiding is het halve werk en dat geldt ook voor fotografie. De meeste award-winning foto’s zijn van tevoren tot in detail uitgedacht en gepland, soms tot op de minuut. Wil je bijvoorbeeld een van je lievelingsplekken vastleggen met zonsondergang of tijdens het ochtendgloren (de periode van schemering direct voorafgaand aan zonsopkomst), dan moet je weten op welk tijdstip de zon op komt of ondergaat.

Deze informatie kun je online opzoeken. Zo weet je zeker dat je op het juiste moment op de juiste locatie bent om die prijswinnende foto te maken. De meest bekende apps waar fotografen mee werken zijn PhotoPills en The Photographers Ephemeris (TPE). De apps zijn niet gratis, maar de desktop web app van TPE is wel gratis. (https://www.photoephemeris.com/tpe-for-desktop). Voer de locatie in die je wilt fotograferen en je ziet precies de stand van de zon op alle tijdstippen van de dag. Zelf maak ik ook graag gebruik van Google Earth om op zoek te gaan naar potentiele fotografielocaties. Wil je niks meer aan het toeval overlaten, dan kun je ook nog vooraf het weer checken.

Mijn favorieten tijden om te fotograferen zijn de uren rondom zonsopkomst en zonsondergang, inclusief het ‘gouden uurtje’. Het gouden uur vindt plaats een uur na zonsopkomst en een uur voor zonsondergang. De zon staat dan laag aan de horizon en zorgt voor prachtig zacht diffuus licht.

Hiermee zeg ik niet dat je ‘s middags niet mag fotograferen. Probeer op die momenten het aanwezige harde licht en de harde schaduwen in jouw voordeel te gebruiken en creatief in te zetten. Het voordeel van een zonnige zomerdag is een helderblauwe lucht. Let erop dat je niet tegen de zon in fotografeert, maar dat je de zon de rug toekeert zodat je daadwerkelijk een blauwe lucht als achtergrond in je foto hebt. Fotografeer je tegen de zon in, dan creëer je een witte overbelichte achtergrond in je foto. Dit kun je zelf makkelijk testen. Een andere optie is om je eigen standpunt te veranderen en de zon bijvoorbeeld achter een boom of gebouw te plaatsen en te spelen met de zonnestralen. Op een bewolkte dag is het licht overigens zachter omdat het felle zonlicht geblokkeerd wordt door de wolkenpartijen. Ook op een bewolkte dag loont het zich daarom om erop uit te gaan. De wolken zorgen vaak zelfs nog voor een extra dimensie en meer drama in je foto.

Wist je dat het woord Fotografie is afgeleid van het Grieks en letterlijk ‘Schrijven met licht’ betekent? Ga erop uit en train je fotografisch oog door te spelen met het aanwezige licht.

Meer lezen van Kim Paffen? Check de blogs op haar website ourplanetinmylens.com

Beleef Kerkrade Fotowedstrijd
Wil jij meer weten over de fotowedstrijd van Beleef Kerkrade? Bekijk hier hoe jij kunt deelnemen: https://www.beleefkerkrade.nl/wonen/fotowedstrijd/.