Fiets ‘In het spoor van de mijnen’

Bij wijze van startschot voor het ontdekken van de nieuwe fietsroute “In het spoor van de mijnen”, overhandigde wethouder Tim Weijers van de Gemeente Kerkrade – mede initiatiefnemer van de route – het 1ste exemplaar aan oud-koempel Hens Peters van de Koempels van de Domaniale.

Tevens fietsten de wethouders van de drie andere betrokken gemeenten – Heerlen, Landgraaf en Simpelveld – naar een mooi overblijfsel uit de Mijntijd op de route in hun eigen gemeente. De fietsroute van 58,6 km lang staat beschreven in een boekwerkje dat langs 39 (on)bekende bezienswaardigheden uit de Mijntijd (1900-1974) voert – compleet met qr-codes en plattegronden.

Wethouder Tim Weijers had de wens Schacht Nulland te verbinden met de schacht van het Nederlands MijnMuseum in Heerlen en is verheugd dat Visit Zuid-Limburg vervolgens alle betrokken partijen met elkaar wist te verbinden. De andere wethouders zijn dan ook enthousiast over het resultaat waardoor nu een groot deel van de Oostelijke Mijnstreek per fiets ontdekt kan worden. Het startpunt, de routevolgorde en de lengte bepaal je zelf met het bekende fietsknooppuntensysteem. De brochure is op meerdere punten verkrijgbaar en met toelichting in de nieuwe Visit Zuid-Limburg Experience Heerlen-Parkstad.

Verkrijgbaarheid brochure
Kerkrade: HuB.; Visit Zuid-Limburg Servicepunt/ Discovery museum/ Schacht Nulland
Heerlen: Visit Zuid-Limburg Experience Heerlen-Parkstad / Nederlands Mijnmuseum
Landgraaf: Visit Zuid-Limburg Servicepunt Minli / Slot Schaesberg / Reisburo Landgraaf
Simpelveld: Visit Zuid-Limburg Servicepunt Readschop / ZLSM / Schat van Simpelveld
De brochure is ook in de andere Visit Zuid-Limburg vestigingen in Sittard, Gulpen, Vaals, Valkenburg te verkrijgen en online via www.visitzuidlimburg.nl/webshop.

Schacht Nulland
“De Schacht Nulland, die vroeger onderdeel was van de Domaniale Mijn, is een unieke tastbare plek op deze fietsroute. In deze buurt werden in de middeleeuwen al de eerste Nederlandse steenkolen gewonnen. Dankzij de vrijwillige inzet van veel oud-mijnwerkers, kun je hier op afspraak een mooie en bijzondere expositie bezichtigen. Luister naar hun persoonlijke verhalen en ervaar de mijngeschiedenis uit eerste hand!”, aldus wethouder Tim Weijers.