Feestelijke viering 75 jaar Sjpringbron!

Op zondag 27 augustus werd het 75-jarig bestaan van de Wilhelminafontein in Bleijerheide samen met de buurtbewoners gevierd met een Heilige Mis, gezamenlijk ontbijt en muziek van Blaaskapel Ainmahl. Locoburgemeester Tim Weijers onthulde tijdens de feestelijke bijeenkomst van Buurtvereniging De Bouwerwei samen met Piet en Tonja Moonen de plaquette met uitleg over de Sjpringbron. Ook wethouder Alexander Geers (openbare ruimte) was aanwezig.

Zoon en kleindochter Moonen

Zoon en kleindochter van Sjpringbron-ontwerper Piet Moonen, Ruud en Tonja Moonen hebben afgelopen jaar los van elkaar en niet wetende van elkaar de gemeente benaderd. Ruud Moonen met zijn burgerinitiatief voor de monumentale status van de Sjpringbron, en Tonja met het idee voor een plaquette rondom het 75 jarig bestaansfeest van de fontein.

Eerbetoon

“Het is belangrijk om markante en speciale kunstwerken in Kerkrade te behouden voor de toekomst, we moeten deze bijzondere iconen koesteren’, aldus locoburgemeester Weijers. ‘Vandaar dat het verzoek van Ruud Moonen afgelopen voorjaar op onze steun kon rekenen. En het idee van Tonja Moonen voor een plaquette bij de Sjpringbron sloot daar naadloos op aan’. Ruud Moonen vindt de verworven monumentenstatus van de Wilhelminafontein en het kruisbeeld een eerbetoon aan Kerkraadse kunstenaars en aan kunst voor de gemeenschap. Tonja Moonen geeft aan dat met een plaquette het eerbetoon wordt verstevigd. Met een QR-code op de plaquette wordt vervolgens op de website van Beleef Kerkrade de Sjpringbron nader toegelicht.

Sjpringbron

De Wilhelminafontein – in de volksmond d’r Sjpringbron – staat in de wijk de Bouwerwei. De fontein is ontworpen door kunstschilder Piet Moonen in 1948. De fontein is gedecoreerd met een viertal symbolische reliëfs. Het eerste reliëf met een krans is ter ere van 50 jaar Koningin Wilhelmina op de troon 1898-1948 . Het volgende reliëf is een mijnwerkerslamp met 2 hamers ter ere van de mijnwerkers. De Olympische ringen met lauriertakken staan voor de sport en ten slotte nog een reliëf van een harp dat staat voor de muziek. De Sjpringbon – bezongen in vele gedichten en liederen – is tegelijkertijd een ontmoetingsplek in de wijk.

Buurtvereniging De Bouwerwei

De Wilhelminafontein wordt al sinds de totstandkoming beheerd door de Buurtvereniging De Bouwerwei.