Kerkrade met een vleugje Heuvelland - road (50 km)

Niveau: gemiddeld
Hoogtemeters: 470 m
Start en finish: Hoeve Nieuw Ehrenstein
Download GPX

Deze rit is een regionaal rondje, van 50 km, een prima dimensie, een afwisselende route, soms vlak, met enkele pittige beklimmingen en stevige afdalingen en daardoor vooral zeer gevarieerd. Een regionaal rondje dat genoeg inspireert om te blijven of om later –zeker- terug te komen.

Highlights

Deze rit start je vanuit Hoeve Nieuw Ehrenstein, je rijdt door de Anstelvallei #Beleef Kerkrade. Je bent middenin een hellingbos, vol beuken én verrassend een stuwmeer. Het enige in Nederland. Iets verderop ligt het oude Kasteel Erenstein met haar prachtige kasteeltuin. Hier trap je richting de Mont Chèvre.

Eenmaal deze beklimming (7%) gehad gaat de route, links aanhouden, heel even door de bebouwde kom. Vlak voor de spoorwegbrug, gaan we naar links en rijden de Kaffebergsweg op. Ook hier veel groen en een rustige weg. We volgen de weg en steken de Sint Pieterstraat over, de Vinkerstraat in, onderaan gaan we naar links de Tichelstraat in, die overloopt in de Holzkuilenstraat. Hier tref je de paardenvallei aan, veel groen en rustige fietspaden.

Kerkrade met een vleugje HeuvellandWij zitten Bram op de hielen want we koersen naar Abdij Rolduc. Alvorens het zover is, rijden we via de Haanraderstraat, Meuserstraat, richting Haanraderweg (1000 meter klimmen), via de Beukenbosweg steken we af –links aanhouden- naar het fietspad aan de Roderland baan.

Deze steken we over om via de Berenbosweg te gaan dalen. Eenmaal deze afdaling van .. gehad, stuur je rechtsaf de Grensstraat in. Rechtdoor tot de grensovergang met Duitsland, stuur je weer naar rechts om de Muur van Rolduc (Duivelsbos) te beklimmen.

Hopelijk kun je de verleiding weerstaan, nadat je hebt beklommen, om te stoppen bij Abdij Rolduc. Een historische plek in de stad die bekend staat als de oudste abdij van Nederland. De abdij is meer dan 900 jaar oud, er is een prachtig hellingbos om te wandelen, er zijn visvijvers, een eigen wijngaard, een kruidentuin, een brouwerij ‘t Gilde en in het complex is de Rococo bibliotheek samen met de binnentuin een trekpleister. Het is altijd goed toeven bij Brasserie De Kanunnik. Maar dat is voor later… en door!

Via de Heyendallaan blijf je rechtdoor rijden (Rolduckerstraat) en gaat linksaf naar de Koninginnestraat. Daar steek je het kruispunt over en pakt het fietspad (Koningsweg) langs het stadspark. Hier gaat het lekker bergaf en net voor het tunneltje (opletten) gaat het linksaf, over de rotonde richting de Caspar Sprokelstraat, de Putgang door en aan het einde van de straat ga je naar rechts, richting het station. Het Discovery Museum ligt aan jouw rechterhand.. Als jij al toe bent aan een pauze dan stap je af. Bezoek het restaurant voor een hapje en/of drankje of, wil je langer pauzeren, bezoek het interactieve Discovery Museum.

Na de break stap je weer op en rijd stevig door richting rotonde rechtsaf aanhouden want dan zit je op de Hamstraat. Kijk zeker even naar links en je ziet in de verte de Mijnschacht van de Domaniale Mijnen liggen. Een particuliere steenkolenmijn die op 29-08-1969 het laatste wagentje met kolen naar boven haalde. Links ontvouwt zich een prachtig landschap met blik op Hornbach (D).

Je fiets zo langs Pferdelandspark, waar de Crombacherbeek stroomt. Aan de rechterhand ligt, verscholen in het groen (bij het Hambos), de spoorwegverbinding van Kerkrade naar het Heuvelland. Na een kleine klim -hou links aan- en rij door het tunneltje (onder Buitenring), vervolgens rechtsaf. De prachtige paardenvallei doemt voor je op en de weg vloeit van verhard naar half verhard wit gravel (de witte weg). Je rijdt nu op onze eigen Kerkraadse Strade Bianche! Kerkrade met een vleugje HeuvellandDeze is ruim 1 kilometer lang en maakt deel uit van het Euregionaal project 2008.

Rechts zoeven de auto’s over de Buitenring. Je blijft rechtdoor rijden om via het grensoverschrijdend kantorenpark Avantis te koersen naar Bocholtz. Via de Stevensweg sla je linksaf de Preutserweg in (let op, wandelaars op pad). Geniet vooral hier eventjes van het mooie uitzicht Heuvelland. Je vervolgt de route naar rechts om via de Paumstraat, links via de Overhuizerstraat, Links op Minister Ruijsstraat via De Baan tussen de prachtige landerijen en monumentale boerderijen op de Helweg, Rouwkoulerweg, Vlengendaal (onderdeel van Via Belgica én de voormalige legendarische profkoers Drielandenomloop) te sturen naar de Heiweg (linksaf). Pauzeplek: buig rechtsaf naar de Scholtissenhof, 2 minuten fietsen aan de rechterkant.

Verlaat Bocholtz en rijdt richting Baneheide. Bij het kruispunt steek je over en vervolg je je weg via de Goedenraadsberg. Ook hier mooie uitzichten.

Via Meester Doctor Froweinweg, koers je over de Mesweg richting Wittemerweg. Inmiddels koers je in het Heuvelland.

Je slaat rechtsaf om, via de 900 meter lange beklimming (stukken tot aan de 20%) van de Eyserbosweg: te kijken en te genieten van het prachtige schilderij aan de linkerkant: het Heuvelland. Uitpuffen doe je iets verderop bij Mingersborg.

Dat kan op het terras van de Bernardushoeve. De Bernardushoeve is een dubbele carréboerderij, prachtig gelegen in het Zuid Limburgse Heuvelland. De hoeve ligt tussen de kerkdorpen Ubachsberg, Eys en Wijlre. Goed bereikbaar vanuit het grotere Kerkrade, Heerlen, Valkenburg en Maastricht. De Belgische grens met de Voerstreek is nabij, met de prachtige dorpen Teuven, Sippenaken en Sint-Martens-Voeren.

Het monumentale pand dateert deels uit begin 17e eeuw, toen het uit twee aparte boerderijen bestond. De bouwsteen is grotendeels het lokale en karakteristieke Kunradersteen. Herberg / restaurant De Bernardushoeve is vernoemd naar de lokale patroonheilige Sint Bernardus.

De rit gaat verder linksaf Mingersborg, Mingersborgerweg. Je steekt door op de Hunsstraat, je verlaat nu het Heuvelland en trapt richting het pittoreske buurtschap Benzenrade.

Via de Buldersweg (smal pad, bomen links en rechts: Opletten!), Zand- en Wienweg trap je rechtsaf op de Heerlerbaan. Je blijft rechtdoor rijden, helemaal tot op de Locht. Hier pak je linksaf het fietspad aan de Hamstraat. Nu ben je aan de andere kant van de Buitenring en rijd je de Hamstraat lichtjes dalend af, alsmaar rechtdoor via het viaduct (over de Buitenring) en gaat dan naar links. Let op de verkeerssituatie met het nemen van de rotondes. Eenmaal linksaf de Hammijnstraat in, weg van het verkeer, rijdt je door de tunnel van de Zuid Limburgse Stoom Maatschappij en ook hier weer een prachtige blik op de landerijen en het Hambos.

Aan het einde van de weg, hou je links aan (vervolg je de Hammijnstraat) en steekt over op de Hammolenweg (vlak). Hier ligt rechts de Brasserie Eten en Drinken bij Iris, gevestigd in het voormalige Elisabeth klooster. Het is een heerlijke plek om te pauzeren. Vanuit Eten en Drinken bij Iris klim je de Herenanstelerweg omhoog tot het einde om over te steken naar GAIA ZOO. Je weet wel de leukste dierentuin van Nederland. Laat Gaia ZOO aan jouw rechterhand en duik het bos in. Je bent terug in de Anstelvallei. Via het fietspad verlaat je ook het bos om linksaf de Kloosteranstelerweg te beklimmen. Na een bocht naar rechts, daal je af naar Hoeve Nieuw Ehrenstein . Vijftig kilometers straf koersen in het wiel van Bram Tankink, zitten erop! Tijd om na te genieten met een drankje en hapje op het terras van Brasserie Nieuw Ehrenstein. Geniet vooral ook van de prachtige groene vallei, klasbak! Tot ziens in #BeleefKerkrade.

Deze rit rijden?
Bovenstaande tekst is geen routebeschrijving. Download de GPX voor uw GPS-apparaat of installeer een GPS-app op uw smartphone!