Brams Mooiste! – MTB (75 km)

Niveau: zwaar
Hoogtemeters: 1.380 m
Start en finish: parking station Kerkrade Centrum, nabij Museumplein

Download GPX

Deze tocht heeft alles wat jij maar kunt bedenken: helse klimmetjes, steile afdalingen, keren en draaien, bos, water, de Vennbahn, maar ook mooie rustpunten, vergezichten en bezienswaardigheden. Niet voor niets met stip Brams Mooiste! Een goede conditie en MTB-ervaring zijn wel een ‘must’.

Highlights

Aan de overzijde van station Kerkrade Centrum ligt het Discovery Museum; straks zeker de moeite waard om te bezoeken. Ook de Markt is vlakbij, met volop horeca om na de rit te genieten. Maar dat is voor later. Jij stapt nu eerst op om te beginnen aan de mooiste MTB-rit in de omgeving Kerkrade-Aken. Veel plezier!

Vanaf de Stationsstraat steek je de Hamstraat over en daal je af naar het Crombacherbeekdal. Langs de beek rijd je richting de Peschbeemden.

Als je goed oplet, zie je rechts een grenspaal van blauwsteen. In de buurt van Haus Heyden is het mooi sturen over een pad met kasseien, gelijk Parijs – Roubaix. Je rijdt nu door het Amstelbachtal, met de Hochzeitswiese. Vervolgens koers je richting Horbach, Bocholtz, Orsbach, Lemiers, Vaals. Op het Drielandenpunt vind je grenspaal nummer 1.

Hier vlakbij ligt het Drielandenpunt Bikepark. Je daalt af en volgt de MTB-trail door velden en bossen, over paden bedekt met boomwortels. Je komt langs bijzondere plekken, zoals de restanten van de Pelzerturm, ooit het hoogste punt van Aken. Tijdens WO II werd de toren door Amerikaanse troepen opgeblazen.

Via de Vennbahn koers je naar Kornelimünster. Langs de oever van de Inde geniet je van het uitzicht.

Midden in het Klauser- en Frankenwäldchen staat een kapelletje. Even klimmen, maar het is de moeite waard. Je daalt weer af en trapt richting Blistermühle, een restant van een kalkoven. Deze was tot 1966 als oudste kalkoven in de regio Aken in gebruik. Via de gravelpaden vervolg je de route. In het Indetal kom je langs de Komericher Mühle. In het Brander Wald zie je oude Duitse tanks verlaten in de wei staan.

Even verderop vind je dit bijzondere bospad.

Via de bossen en velden zoek je de weg terug naar de bewoonde wereld. Imposante gebouwen zie je van dichtbij, zoals Gut Kaisersruh en Burg Wilhelmstein. Deze laat je snel achter je, want hier pak je de steile afdaling voor een laatste stukje Wormdal.

Je nadert de Duits-Nederlandse grens en bij de Nieuwstraat steek je over om langs Schacht Nulland door te rijden naar de parking bij het station. Of je koerst natuurlijk nog even naar de Markt om op het terras na te genieten van deze enige echte Brams Mooiste!

Deze rit rijden?
Bovenstaande tekst is geen routebeschrijving. Download de GPX voor uw GPS-apparaat of installeer een GPS-app op uw smartphone!