Dialekverain presenteert kalender met thema Beleef Kerkrade

Dialekverain Kirchröadsjer Plat presenteerde afgelopen week met trots haar nieuwe Kalender Kirchröadsjer Plat 2022, met ditmaal als thema Beleef Kerkrade. Het eerste exemplaar werd officieel uitgereikt aan Sinterklaas. Wethouder Tim Weijers (Marketing) is verheugd met de invulling van de kalender met Beleef Kerkrade. “Dialekverain Kirchröadsjer Plat vervult hiermee de ambassadeursrol van en voor Beleef Kerkrade, en dan ook nog in ons eigen dialect. Vanuit de gemeente maken we dan ook graag de kalender mede mogelijk en steunen we dit initiatief”.

Kalender Kirchröadsjer Plat 2022
De kalender van D’r Dialekverain Kirchröadsjer Plat wordt sinds 1981 elk jaar uitgegeven met steeds een ander thema. Een grote verscheidenheid aan thema’s hebben dan ook al centraal gestaan in de kalender. Van het WMC tot aan de Bokkerijders tot aan (Kerkraadse) spreekwoorden. Elk jaar komt er een thema uit het heden of het verleden aan bod dat iets met Kerkrade te maken heeft. De kalenders zijn in voorgaande jaren dan ook erg populair gebleken, niet alleen in Kerkrade, zelfs in het buitenland zijn er kalenders verkocht. De oplage van de kalender ligt inmiddels tussen de 400 en 500 kalenders. Deze worden sinds jaar en dag gedrukt door Deurenberg Media, die daarnaast ook de vormgeving en de levering aan verkooppunten verzorgt.

Dialekverain Kirchröadsjer Plat
Verain vuur d’r behaod van ós moddersjproach i woad en jesjrif is hét uitgangspunt van Dialekverain Kirchröadsjer Plat’, geeft voorzitter Hub Vreuls aan. De Dialekverain is in 1974 opgericht na een oproep in de toenmalige Zuid-Limburger om het dialect te promoten. Inmiddels staat de vereniging bekend om haar dialectavonden, de kalender, maar zeker ook de Kirchröadsjer Dieksiejoneer –ofwel het Kerkraadse woordenboek. Daarnaast geeft de vereniging ook boeken en gedichtenbundels in het Kerkraadsdialect uit en trekken ze in het voorjaar de wijken in met activiteiten. En is er zelfs een Kerkraads-kwartetspel, waarin jong en oud spelenderwijs het Kerkraadsdialect kan leren.

Werkgroep
Sinds enige tijd is er, in samenwerking met de gemeente, ook een werkgroep dialect opgericht. Hierin is de Dialekverain vertegenwoordigd door voorzitter Hub Vreuls. De werkgroep heeft onder meer gezorgd voor de uitgave van D’r Nuie Dieksiejoneer en het tweejaarlijkse dialectfestijn Kirchroa Jeet Plat. Sinds 2019 worden er ook dialectlessen op diverse basisscholen in Kerkrade gegeven door een aantal leden van de gemeentelijke werkgroep en vrijwilligers. Uiteraard is ook hier Dialekverain Kirchröadsjer Plat aanwezig om het Kerkraadsdialect te behouden voor de volgende generaties.

Sint- of Kerstcadeau
De kalender Kirchröadsjer Plat 2022 is onder andere verkrijgbaar bij: Boekhandel Deurenberg, Buck Office, De Leeskunst, Cigo Jevelles, De Mijnlamp en Sigarenmagazijn Meertens. De verkooppunten zijn herkenbaar aan de poster met het logo van de Dialectvereniging met als tekst: Hei tse Jelde. De kalender kost 12 euro en is zeer geschikt als Sint- of Kerstcadeau.

Meer informatie
Voor meer informatie over Dialekverain Kirchröadsjer Plat ga naar www.dialekverainkirchroa.nl, of volg de Facebook pagina Dialekverain Kirchroa.