124 tips maken rotonde bij stadion tot blikvanger

De rotonde bij het Parkstad Limburg Stadion wordt op basis van 124 tips en ideeën opnieuw ingericht. Pierre Vermeulen deed samen met wethouder Tim Weijers (Openbare Ruimte & Marketing) een oproep voor invulling van de rotonde en dat leidde tot maar liefst 124 reacties. “De poort naar het stadion en de hele Rodaboulevard verdienen een mooie herkenbare Kerkraadse entree voor de ruim 4 miljoen bezoekers per jaar. Die is er al met de stadion-achtergrond, maar nog niet op de rotonde met enkel gras en daarom willen we ook deze graag invullen als blikvanger”, aldus wethouder Weijers. Uit alle ingezonden ideeën is in samenspraak met Pierre Vermeulen een keuze gemaakt. De inzending van Grenspaal12/bureau Verbeek landschapsarchitectuur is hierbij naar voren gekomen als winnaar omdat hierin nagenoeg alle ideeën en markante Kerkraadse kenmerken waren verwerkt tot een heuse blikvanger. Met de nieuwe invulling worden alle bezoekers in Beleef Kerkrade-stijl welkom geheten.

Oproep
Afgelopen jaar meldde Pierre Vermeulen zich bij de gemeente. De oud-voetballer en beheerder van de Roda JC Kerkrade Fanshop gaf daarbij aan dat Kerkrade stevig aan de weg timmert met alle projecten, maar ook met de realisatie van mooie rotondes, zoals bijvoorbeeld bij de Euregioweg en GaiaZOO. “Dat verdient de rotonde voor het stadion toch ook?”, aldus Pierre. Wethouder Weijers kopte deze voorzet in met een gezamenlijk filmpje met daarin de oproep “weet jij welke invulling het beste past bij de rotonde voor het Parkstad Limburgs Stadion?”.

Van 124 tips naar ontwerp
De rode draad in alle inzendingen vormden Roda JC Kerkrade, het Wereld Muziek Concours, het mijnverleden met d’r Joep, ‘t sjunste op de Welt en GaiaZOO. Binnen deze invalshoeken vond Grenspaal12 het centrale thema voor de rotonde “Kerkrade on top of the World”. “De wereldbol of aarde is het verbindende element in de cultuur en bezienswaardigheden in Kerkrade. Van ’t sjunste op de Welt’ tot WMC en GaiaZOO”, aldus Grenspaal12 directeur maar ook Roda-supporter Bart Raaijmakers. “De rotonde kan gezien worden met Kerkrade als centrum van de wereld”.

Lichtmasten Kaalheide
Ook de plaatsing van de oude lichtmasten van Sportpark Kaalheide als invulling van de rotonde werd meermaals getipt. Deze suggestie kon helaas niet worden meegenomen, aangezien de masten door de sloop niet meer geschikt blijken te zijn. Daarnaast zijn hoge elementen op de rotonde niet gewenst in verband met het zicht op het LED-bord bij de hoofdingang van het stadion en vanuit veiligheidsoptiek.

Ontwerp
“De rotonde is een ode aan de rijke geschiedenis van Kerkrade en de mensen die deze geschiedenis maken. Het ontwerp bestaat uit een verzonken wereldbol met daarop silhouetten van beeldbepalende gebouwen uit Kerkrade, van het raadhuis tot Abdij Rolduc, en van Schacht Nulland tot de Parkstad Limburg Stadion. Op de rotonde staan silhouetten van d’r Joep, een muzikant en een voetballer. Als speels element is er een giraffe toegevoegd”, aldus directeur Jeroen Verbeek van bureau Verbeek landschapsarchitectuur.

Samen
Het ontwerp is samen met Pierre Vermeulen gedeeld met de Supportersraad Roda JC Kerkrade en BTM Parkstad namens de Rodaboulevard. Beide partijen omarmden het ontwerp.

Gereed
Binnenkort starten de werkzaamheden aan de rotonde. De oplevering is naar verwachting in juni 2021.

Beleef rotondes
Naast de rotonde bij het Parkstad Limburg Stadion zijn al twee Beleef Kerkrade rotondes ingericht. Bij de stadsentree aan de Euregioweg is een rotonde gemaakt met als de blikvangers de Kerkraadse attracties GaiaZOO, Roda JC Kerkrade, Discovery Museum, Leisure Dome en Abdij Rolduc. En bij de entree naar GaiaZOO is de rotonde ingericht op basis van de dierentuin.