De wijngaard

In deze wijngaard gedijen 1.000 prachtige blauwe druivenstokken van de zeldzame “Regen” variëteit, verzorgd door de leden en vrijwilligers van de vereniging “Winzer van Rode”. Hun toewijding aan het onderhouden van deze wijnstokken, van het prille voorjaar tot de rijke zomerse oogst, resulteert niet alleen in heerlijke flessen wijn, maar ook in een diepgaande band met de kunst van het wijnmaken en een gemeenschap van gepassioneerde wijnliefhebbers die samenwerken om deze wijngaard te laten bloeien.

De wijn die hier wordt geproduceerd, weerspiegelt niet alleen de smaak van de druiven, maar ook de liefde en traditie die erin worden gegoten, waardoor elke fles een viering is van samenwerking en ambachtelijke vaardigheden.

Geschiedenis van de Ailbertus wijngaard

Voor het beheren van de Eurodewijngaard zijn de Winzer van Rode opgericht als onderdeel van het St.Catharinagilde. Dit vond plaats in het voorjaar van 1999. De vereniging telde bij de oprichting 28 leden. Hiertoe behoorden ook de drie ere leden van de Winzergenossenschaft Mayschoss-Altenahr eG t.w. Heinz Ley, Rudolf Mies en Heribert Gilsdorf ( † 2009) en Dhr. Theo Kutsch († 2019) uit Herzogenrath en Mgr. Arnold Borghans ( † 2014), deken van Kerkrade.

Kloosterrade/Rolduc wordt gesticht door Ailbertus van Antoing.

Komst van Embrico (ministeriaal van Graaf Adalbert van Saffenburg/ Ahr) naar Kloosterrade, het latere Rolduc. Hij wordt met zijn vrouw en twee kinderen lid van de jonge kloostergemeenschap. Al zijn bezittingen, zo ook de wijngaarden gelegen in het Ahrdal, schenkt hij aan de nieuwe kloostergemeenschap.

Op oude tekeningen is duidelijk aangegeven dat hier eeuwen geleden wijnbouw werd toegepast. Deze wijngaarden waren gelegen tussen de vier vijvers en het “Vrouwenzief”.

Eerste wijnberg, Hangendefels genaamd, op Rolduc.

Om de historische wijnbouw terug te brengen naar Rolduc hebben Theo Kutsch en Frits Sprokel in directe samenwerking en advies met de Winzergenossenschaft ‘Mayschoss’ het initiatief genomen den ‘Kloesterroder Wienberg’ te realiseren. Deze wijngaard ligt direct aan de Duitse grens met zicht op de Burcht in Herzogenrath.

De uitbreiding van de wijnbouw rondom Rolduc met de aanleg van de Ailbertuswijngaard vindt plaats door de vereniging : Winzer van Rode” in samenwerking met de Winzergenossenschaft Mayschoss.

De eerste wijnstokken van de Ailbertus Wijngaard worden onder andere geplant door:

  • Burgemeester Jos Som van Kerkrade
  • Directeur Rolduc de heer Dols
  • Deken van Kerkrade deken Borghans
  • Voorzitter Winzer van Rolduc Wiel Hakens
  • Directeur Mayschoss Rudolf Mies
  • Rector Seminarie Rolduc de heer Vries

Tevens was dit de opening van ‘De Kanunnik’, het restaurant van Rolduc. De historische banden met de wijnbouw in Mayschoss/ Ahrdal zijn drievoudig,en wel door de Graaf van Saffenburg, ministriaal Embrico en later de stichtingdoor Rolduc van het zusterklooster Marienthal, eveneens in het Ahrdal.

10 jaar Ailbertuswijngaard Winzer van Rode bij Rolduc!

Op vrijdag 6 oktober 2023 heeft locoburgemeester Tim Weijers de Winzer van Rode gefeliciteerd met het 10-jarig bestaan van de Ailbertuswijngaard. Tijdens de feestelijke bijeenkomst werd door locoburgemeester Weijers samen met wethouder Jo Paas (Ouderenbeleid) en locoburgemeester Manfred Fleckenstein van Stadt Herzogenrath een plaquette onthuld.

Locoburgemeester Tim Weijers (tevens wethouder Toerisme) roemde de vrijwilligersinzet van de Winzer van Rode. “Deze bijzondere mijlpaal markeert een decennium van toewijding aan wijnproductie en het behoud van de historische rijkdom van het landgoed door de Winzer van Rode. Tegelijkertijd is deze prachtige wijngaard onderdeel van onze toeristische parel Rolduc.

Kerkrade écht beleven?