34343

Het Zwanenmeer – Charkov City Opera & Ballet (UKR)

In 1885 veranderde de balletwereld. Dat jaar werd voor het eerst Het Zwanenmeer in een bewerkte uitvoering van het befaamde trio bestaand uit de twee choreografen Petipa en Ivanov en componist Tsjaikovski opgevoerd. ‘Ballet wordt nooit meer hetzelfde’, zuchtten toeschouwers die avond bewonderend. PLT toont het ballet dit jaar als kersballet. Het ultieme uitje voor het hele gezin.

Het verhaal
Het Zwanenmeer is het romantische liefdesverhaal tussen Odette en prins Siegfried. Odette, koningin van de zwanen, is samen met andere jonge, onschuldige meisjes betoverd door Rotbart. Zij leven als zwanen en nemen alleen rond middernacht hun menselijke vormen aan. Enkel zuivere liefde kan de betovering doorbreken. Rotbart probeert via zijn dochter Odile, die als twee druppels water op Odette lijkt, tussen de geliefden te komen.

Een technisch hoogstandje
Petipa, grootmeester van de spitzentechniek, gaf in zijn ballet veel aandacht aan fantasierijke spitzendansen voor de ballerina’s – met als absoluut hoogtepunt de 32 zogeheten fouetté’s van de Zwarte Zwaan. De duizelingwekkende techniek, gekoppeld aan de dubbelrol Odette/Odile, maakt dit ballet tot op de dag van vandaag niet alleen tot een vuurproef voor iedere ballerina, maar ook een bijzonder genoegen om naar te kijken.

In de Russische traditie
Het Charkov City Opera & Ballet uit Oekraïne brengt met Het Zwanenmeer opnieuw een klassiek ballet op zijn eigen, weergaloze manier naar Parkstad Limburg Theaters. Dit opera- en ballethuis produceert nieuwe producties van bekende grote opera’s en balletten. Deels in de oude Oost-Europese traditie, maar dan wel met een hedendaagse draai. De voorstellingen van het Charkov City Opera & Ballet zijn over de hele wereld te zien. Aanvang: 15:00 uur en 19.30 uur.

Prijs Sterrang: € 43,-, Rang 1: € 37,50, Rang 3: € 27,50.