Voorstelling D’r Kelder – over de evacuatie van Kerkrade in 1944

September 1944, de bevrijding van Kerkrade staat voor de deur. Voor de inwoners blijkt echter nog een belangrijke hindernis te nemen; vanaf 25 september worden ruim 30.000 inwoners uit Kerkrade geëvacueerd. Een operatie die een enorme impact op Kerkrade en haar inwoners heeft.

Voorstelling D’r Kelder gaat over de nadagen van de Tweede Wereldoorlog in Kerkrade en is gebaseerd op de historische gebeurtenissen in deze periode. Een gezin brengt meerdere dagen door in de kelder onder hun huis, totdat ook zij worden gedwongen om te evacueren. Een gevaarlijke tocht die eindigt met onderdak in het Heuvelland.

Deze voorstelling zal vanaf september 2023 worden aangeboden aan basisschoolleerlingen van groep 7 en 8. Het doel is om hun bewust te maken van deze ingrijpende gebeurtenis, die in hun directe omgeving heeft plaatsgevonden. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. In deze tijd, met de oorlog in Oekraïne zo dichtbij, helaas weer een zeer actueel thema.

In het stuk worden fictie en historische feiten met muzikale begeleiding afgewisseld. Acteur Roger Lataster vertelt het verhaal in Kerkraads dialect, Marc Charlier geeft in het Nederlands historische toelichting over de Tweede Wereldoorlog in onze omgeving en pianist Wiel Hamers verzorgt de muzikale begeleiding.

Aanmelden: info@bibliotheekkerkrade.nl of 045 76 30 520