TG Goedgezelschap Pianostemmen

De oude pianostemmer Jacobus Kromm leidt een teruggetrokken bestaan. Hij worstelt met zijn geweten over de verzameling piano’s en vleugels die hij (nog) in bezit heeft. Ontelbaar veel instrumenten heeft de pianostemmer in de loop van de jaren gekocht, gerestaureerd, verhuurd en doorverkocht. Over de herkomst zwijgt hij liever.  

Als de avond valt, laat Kromm zijn vingers over de toetsen glijden. Steeds vaker duiken er verhalen van vroeger op in zijn verwarde hoofd. De pianostemmen keren zich gaandeweg tegen de oude man. Immers gestolen goed gedijt niet. Ze vertellen als stille getuigen het verhaal over hun rechtmatige eigenaren. Het onzegbare wordt gegoten in een nieuwe compositie voor close-harmony voor meerdere klavieren.

Niet langer zwijgen

PIANOSTEMMEN gaat over het verleden van systematische roof van (voornamelijk) Joods bezit tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is een onderbelicht verhaal over een onrecht dat voortduurt. Oude vleugels en piano’s vertellen het verhaal over hoe Joodse inwoners uit hun huizen werden gehaald en hoe hun huizen daarna werden leeggeroofd door schattenjagers als Abraham Puls.

Klemens Patijn: “Als acteur en theatermaker ben ik gefascineerd door zwijgen. Ik ben een kind van een Indische vader en grootouders die de oorlog hebben meegemaakt. Zij hebben het zwijgen daarover tot kunst verheven. Maar ik weet ook dat verzwegen verhalen, in welke vorm dan ook, terug blijven komen. Ze willen verteld worden.”

Publieksreacties

“Zeer indrukwekkend. Brengt ons terug naar een tijd die nooit vergeten mag worden.” “Kwam helemaal binnen.”
“Schitterend geacteerd, gespeeld, gezongen. Hulde! Jammer genoeg nog zo actueel, maar wel waardevol dat dit zo aan iedereen weer wordt verteld.” 

Inleiding

Bij deze voorstelling vindt een inleiding plaats. Deze start om 19:00 uur in de MFzaal. Voor Vrienden van PLT is de inleiding gratis toegankelijk, voor overige bezoekers € 3,50. U boekt een plaats voor de inleiding in het vervolg van het bestelproces.