Robyn Orlin – Moving Into Dance Mophatong (ZAF) i.s.m. Explore Festival

De zwoegende mannen “leken te dansen, het lichaam zwevend in de lucht.”

De controversiële Zuid-Afrikaanse choreografe Robyn Orlin groeide op in het door apartheid gespleten Zuid-Afrika. De beelden uit haar jeugd zitten nog altijd op haar netvlies. Een daarvan is het beeld van de jonge, zwarte Zoeloe-riksja’s die op hun kleine handkarren blanken vervoerden door de straten van Durban. 

Wat Robyn nog het meest opviel was niet zozeer de uitbuiting van de mens door de medemens in zijn meest rauwe vorm, maar de waardigheid van de riksja’s. De riksja’s waren tot in de puntjes gekleed en getooid met pluimen, edelstenen, parels en koehoorns. Juist die schoonheid getuigden van een wilskracht om het hoofd te bieden aan de vernedering. Deze zwoegende mannen “leken te dansen, het lichaam zwevend in de lucht”, vertelt Robyn Orlin. Door haar herinneringen te delen met een jonge generatie Zuid- Afrikaanse dansers brengt de choreografe de strijd voor waardigheid en gelijkheid, die nog altijd aandacht vraagt, voor het voetlicht. Want de riksja’s zijn vandaag de dag een toeristische attractie geworden en nog altijd worden de koloniale wetten overtreden.

Over Robyn Orlin

De voorstellingen van Robyn Orlin bevinden zich op het snijvlak van beeldende kunst, performance en dans. Voor haar prikkelende en soms ook geestige werk ontving ze wereldwijd vele prijzen, waaronder de prestigieuze Britse Laurence Olivier Award. In Johannesburg richtte ze Orlin’s City Theatre and Dance Group op. Ondanks het feit dat zij zich in haar voorstellingen vaak tegen heersende structuren en het gezag richt, hoort zelfs de National Arts Council tot haar vaste financiers. Robyn Orlin zet de samenleving op podium. Het publiek maakt vaak deel uit van haar voorstellingen. Zij leeft en werkt in Berlijn, al blijft Johannesburg haar thuisstad en grootste inspiratiebron.

schrit_tmacher just dance!
Deze voorstelling vindt plaats in het kader van schrit_tmacher Festival. Wilt u meer informatie over dit grensoverschrijdende hedendaagse dansfestival? Neem dan een kijkje op schrittmacherfestival.nl