Pia Douwes e.a. Masterclass

Maria Callas gaf in de herfst van haar carrière masterclasses aan de Juilliard School in New York. Haar stem had aan kracht ingeboet, maar de belangstelling voor de grootste operazangeres van deze eeuw was nog steeds ongekend. Pia Douwes is zelf bekend met de offers die een succesvol theaterleven eist. Ze is de gedroomde actrice om Callas op het toneel te laten herleven. 

In het briljant geschreven toneelstuk Masterclass van Terrence McNally confronteert Maria Callas, gespeeld door Pia Douwes, drie van haar operastudenten genadeloos met hun muzikale tekortkomingen. Callas pepert haar pupillen haar kritiek in met humor en een boosaardig gevoel voor superioriteit. Haar opvattingen over tekst en interpretatie. De noodzaak om persoonlijk te zijn… Getergd en ontmoedigd door het talent van haar leerlingen, vecht Callas met de spoken uit haar verleden.

Prijswinnend stuk

Dit toneelstuk dat wordt ondersteund door muziek van Verdi, Puccini en Bellini, won meerdere prijzen, waaronder een Tony en Drama Desk Award. Ook in Nederland ontving het stuk lovende recensies en een nominatie voor de Nederlandse Toneel Publieksprijs. Masterclass heeft wereldwijd indrukwekkende namen op haar naam staan. Zo speelde Zoe Caldwell, Audra McDonald en Patty Lupone de voorstelling op Broadway. Roman Polanski nam in Parijs de regie voor zijn rekening en in Australië werd Maria Callas tot leven gebracht door Maria Mercedes.