Oorlog en Bevrijding Eygelshoven

Historische legervoertuigen voor de kerkdeur, wapperende vlaggen aan de gevels. En ín de kerk brengt een verteller het verhaal van oorlog en bevrijding tot leven. Er zijn geluidsfragmenten, levensgrote foto’s en bewegende beelden. En als toetje: een vrolijk miniconcert met Glenn-Millermuziek door onze eigen harmonie Sint Caecilia.

In de Grote Kerk aan de Portbeemden in hartje Eygelshoven vindt zondag 26 maart een uniek evenement plaats. Iedereen die dat wil kan er die middag tussen 15.00 en 16.30 uur vanuit de kerkbanken komen luisteren en kijken naar Het Verhaal van Oorlog en Bevrijding in Eygelshoven.

Het priesterkoor fungeert als podium en wordt uitgerust met een levensgroot scherm. Tientallen foto’s uit de Tweede Wereldoorlog en unieke fragmenten uit bewegende beelden vertellen ons eigen Eygelshovense verhaal over die bange en wrede periode in onze geschiedenis. Er is aandacht voor het monument aan de Kerkberg, dat herinnert aan het bombardement van juli 1941. En ook de levensloop van de joodse familie Levy uit de Laurastraat wordt verteld; van hen heeft niemand de oorlog overleefd.

Glenn Millermuziek
Na de pauze klinkt er een vrolijkere noot, dan ligt de aandacht op ‘bevrijding’. Harmonie Sint Caecilia verzorgt een verrassend mini-concert met Glenn Miller-muziek uit de jaren veertig, met nummers als In the Mood en Moonlight Serenade. Enkele solisten zingen live het liedje over Lili Marleen. En ook kinderkoor De Zanglijsters treedt op.
‘Het Verhaal van Oorlog en Bevrijding’ op zondag 26 maart is ook geschikt voor kinderen. De uitvoering is gratis toegankelijk voor iedereen. Wel is er een vrije gave waar een donatie kan worden achtergelaten ten behoeve van de restauratie van het grote glas-in-loodraam.

De multimediale productie is een initiatief van de werkgroep 100 jaar Grote Kerk. De werkgroep organiseerde vorig jaar al enkele feestelijkheden ter herinnering aan de ingebruikname van de Grote Kerk in 1922. Hoogtepunt was het eeuwfeest op 26 juni met een pontificale hoogmis en een groot buffet met vierhonderd deelnemers aan één grote lange tafel die toen in de Sint Jansstraat stond opgesteld.