Lezing Marc Hermans: EUREKA! de uitvinding van Haber

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Onder het motto ‘Ontdek gisteren, begrijp vandaag’ wordt landelijk met het thema EUREKA! geschiedenis voor het voetlicht gebracht. Ook wij doen mee!

Veel uitvindingen zijn een zegen voor de mensheid, maar kunnen ook verwoestende effecten hebben indien de betreffende kennis als wapen wordt ingezet. Dat geldt bijvoorbeeld voor kernsplijting, maar ook voor de uitvinding van Fritz Haber (chemicus 1868-1934).

Marc Hermans begint bij de aanvang van de Eerste Wereldoorlog, toen in een treincoupe op weg naar Luik zijn familielid pastoor Vorage uit Haanrade een toevallige historische ontmoeting had met een loslippige Duitse officier. Het draait om een nieuw wapen: een uitvinding van de chemicus Fritz Haber die onze wereld ingrijpend zal veranderen.

Zonder Haber’s uitvinding, het zogenaamde Haber-Bosch principe (een chemisch proces waarmee ammoniak op industriële wijze kon worden geproduceerd) zou er nu geen overbevolking op deze aarde zijn, waren de stikstofbindingsbedrijven van DSM in Geleen nooit ontstaan en zouden er geen miljoenen Joden vergast zijn met Cyclon-B.

Was Haber een held of een moordenaar?

Een waanzinnig verhaal over een uitvinding die de samenleving op aarde voorgoed heeft veranderd en waar geld, macht, politiek, massamoord, overbevolking en vervuiling een rol in spelen.

Aanmelden: info@bibliotheekkerkrade.nl of bel 045 7630520.