Lezing Doris Schillings: Praag
Maandelijkse lezing door kunsthistorica Doris Schillings. Deze keer over de stad Praag.
Over de lezing
Praag, gelegen aan weerszijden van de Moldau, is nu de hoofdstad van de Republiek Tsjechië; sinds de Middeleeuwen is zij dit onder verschillende heersers geweest; graven, koningen, keizers en helaas dictators.
De stad telt meerdere bloeiperiodes, waarvan nu nog talrijke bouwwerken getuige zijn. In de vroege Middeleeuwen worden aan weerszijden van de rivier grote burchtcomplexen gebouwd, die nu meerdere stijlperioden laten zien en naast bouwwerken van wereldlijke heersers grootse kerkgebouwen omvatten. Onder Karl IV en diens zoon wordt de stad inde 14e eeuw verder uitgebreid en wordt de Karls-universiteit gesticht.
In de 15e eeuw woedt er een bloedige geloofsstrijd tussen katholieken en de protestantse Hussieten. Ook de joden met hun geloof en cultuur spelen een belangrijke rol in Praag. Fascinerend is de regeringsperiode van keizer Rudolf II in de 16e eeuw; hij is geïnteresseerd in wetenschap en cultuur en Praag wordt het intellectuele centrum van Europa. Misschien, dat dan ook het mysterieuze Voynich-manuscript ontstaat en dat rabbijn Löw, filosoof en alchemist, een Golem, een bezielde gestalte uit leem, schept.
De volgende eeuwen zijn vooral gekenmerkt door machtsstrijden tussen de verschillende Europese dynastieën, waarvan de burgers van Praag steeds weer slachtoffer worden. Pas met de bevolkingstoename ten gevolge van de industrialisering ontstaat in de multiculturele stad aan het eind van de 19e eeuw wederom een grote bloeiperiode; met de muziek van Dvořák en Smetana, de literatuur van Kafka en Werfel en de schilderkunst van Mucha.
Na de perikelen van de Wereldoorlogen en de communistische dictatuur, is Praag nu een boeiende Europese stad; rijk aan historie en even rijk aan bruisend modern leven.
Aanmelden: info@bibliotheekkerkrade.nl of 045 763 0520.