Kirchroa Jeet Plat

KJP trapt om 13.30 uur af op verschillende locaties in de stad. Zo is er in de multizaal van de HuB toneelspel van Excelsior, Frohsinn en het Volkstoneel Kerkrade. In de theaterzaal van de muziekschool is van 14.00 tot 16.30 uur een gevarieerd programma met muziek van De Hoos en poëzie van Limburgse auteurs uit de hele provincie. Het typisch Kerkraadse carnavalsrepertoire hoor je vanaf 14.30 in het Vasteloavendsmuseum, waar je achtereenvolgens kunt genieten van Jo Smeets, Theo Schoonbrood, Viva la Vida, Ton Laeven en d’r Reënboagkloeb. Bij boekhandel Deurenberg tref je om 14.15 uur Roger Lataster, Frans Hendriks, Fer Kousen, luister je naar muziek van Zuldervrung en kun je lachen met Raymond Clement.

Bij Hinger Herjods Ruk beleef je de sfeer van het echte Tieëkezinge met Yoerie Heijltjes, Mica van den Berg én Ron Degens, terwijl een stuk verderop in de Hoofdstraat bands als Zjwieg, Lei van Kaalhei én Bard voor het stevigere repertoire tekenen.

Stadsdichter van Wim Heijmans laat zich tijdens een poëtische wandeling begeleiden door Wiel Hamers,
Noor Vanhommerig en Loek van de Weijer. In de Bieb kunnen de kinderen zich vanaf 14.00 uur vermaken met een echt voorleeswedstrijd én muziek van Lune, die eigen dialectliedjes ten gehore brengt. In de Burgerzaal van het Raadhuis is vanaf 13.30 uur een heuse talkshow in het plat, met prominente gasten, veel muziek en voordragende auteurs in verschillende Limburgse dialecten. Het programma wordt in de Raadzaal afgesloten met een dialectquiz die je niet mag missen!

Op de Markt staat een kiosk, waarbij muziek en poëzie elkaar zullen afwisselen. Bands als Auw Sjóttel, Knienn, Hermans, Ton Engels én de Troubadours zorgen voor uitstekende muziek terwijl Jan Widdershoven, Laura Theunissen en Maurice Hinzen zullen voordragen uit eigen werk. Om 16.00 uur begint het Sjun Lidsjer Konkoer; wie maakt het mooiste nieuwe dialectliedje? Voor de winnaar zijn mooie prijzen weggelegd!

Het dagprogramma wordt om 18.00 uur passend afgesloten met een dialectmis in de Vredeskapel, waarbij de zang verzorgd wordt door Kerkelijk Zangkoor St.Jozef. In totaal zijn deze dag meer dan 200 mensen op de been om er het mooiste dialectfestijn van Limburg van te maken.

KJP wordt in stijl afgesloten met een speciale theatervoorstelling in de HuB, die om 20.00 uur begint. De presentatie is in vertrouwde handen bij Sjpasminister Fer Kousen, die een bont scala aan artiesten ontvangt. Geniet van o.a. de Crombacher, Danny Pouwels, Jack Vinders & Clara Zoerbier, Paul Weelen, Le Tri Voci, Jo Smeets, Viva la Vida, Martin Krousen en enkele sketches van Toneelvereniging Excelsior. Deze avond is mede mogelijk gemaakt door de medewerking van de Parkstad Limburg Theaters.