Kerkraads Symfonie Orkest – Aufforderung zum Tanze”

Borodin | Een steppeschets uit Centraal-Azië

Von Weber | Concert voor klarinet en orkest nr.1 in F

Gershwin | Walking the Dog for orchestra – Promenade

Von Weber | Aufforderung zum Tanze

Bizet | L’Arlésienne Suite nr.1

Ravel | Menuet Antique

Dirigent: Manon Meijs

Solist: Tom Wolfs, klarinet

Het Kerkraads Symfonie Orkest opent het concert met het prachtige, rijk gekleurde symfonische gedicht “Een steppeschets uit Centraal-Azië” van componist Alexander Borodin. De overige werken voor de pauze staan geheel in het teken van de klarinet. Solist Tom Wolfs zal, begeleid door het Kerkraads Symfonie Orkest, voor u het “Concert voor klarinet en orkest nr.1” van Carl-Maria Von Weber en “Walking the Dog for orchestra – Promenade” van Georges Gershwin uitvoeren.

Tom Wolfs studeerde klarinet aan het Conservatorium van Amsterdam bij Arno Piters en Hans Colbers en behaalde zijn master cum laude in 2014. Tegelijkertijd met zijn studie aan het conservatorium studeerde Tom Muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Voor de master Arts and Culture (Musicology) ontving hij in hetzelfde jaar zijn diploma. Tom maakt deel uit van het Nederlands Blazers Ensemble en het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet. Daarnaast remplaceert hij regelmatig bij het Gelders Orkest, het Residentie Orkest, Philharmonie Zuidnederland en het Koninklijk Concertgebouworkest.

 

Na de pauze nodigt het Kerkraads Symfonie u uit voor een dans! “Aufforderung zum Tanze” van componist Carl-Maria Von Weber was de allereerste gecomponeerde concertwals: dat wil zeggen, het eerste werk in walsvorm dat bedoeld was om te luisteren in plaats van om te dansen. Von Weber heeft dit werk oorspronkelijk als rondo gecomponeerd voor piano. Jaren later heeft Hector Berlioz dit werk georkestreerd naar de versie die u deze avond gaat horen.

 

Ook Maurice Ravels “Menuet Antique” is een oorspronkelijk voor solo piano geschreven dans. Het werk ging in 1898 in première en Ravel orkestreerde het in 1929 zelf. Het menuet is een Franse dans in een driedelige maatsoort ontstaan in de Baroktijd. Vaak treffen we het menuet aan als onderdeel van een Suite. Zo ook tijdens dit concert in de L’Arlésienne Suite nr.1 van Georges Bizet.