KennisMaker Heinz Jacobs: de Westwall/ Siegfriedlinie en andere muren wereldwijd

De Westwall
Als je van Kerkrade naar Aken rijdt zie je betonnen Drakentanden die overal langs de weg opduiken. Deze Drakentanden waren deel van de Westwall; een verdedigingslinie die voor en tijdens de tweede Wereldoorlog werd gebouwd langs de westgrens van Nazi-Duitsland. Het doel was een mogelijke aanval uit het westen te belemmeren. De linie had een lengte van 630 kilometer en liep van Nijmegen/ Kleef via Herzogenrath/Kerkrade tot aan de Zwitserse grens. Naast de beruchte drakentanden bestond deze Westwall uit een aaneenschakeling van 18.000 bunkers, mijnenvelden, mitrailleursnesten en prikkeldraadversperringen en daarnaast tunnels en loopgraven. De Westwall was oorspronkelijk een reactie, op de Franse Maginolinie, een uitgebreid fortenstelsel langs de Duitse grens. Onder het Hitlerregime maskerde de Westwall de ware functie: afschrikking van Frankrijk, Engeland en later de Verenigde Staten om Hitlers veroveringspolitiek in het oosten, mogelijk te maken.

De Westwall en de evacuatie van Kerkrade

Begin 1939 werden deze vestigingswerken tussen Herzogenrath/ Kerkrade en Aken extra versterkt. De zogenoemde “Vorstelling von Aachen” en dubbele verdedigingswerken waren voor Kerkrade op het einde van WOII zeer nadelig. Hierdoor wordt de grensgemeente Kerkrade zwaar getroffen door de Tweede Wereldoorlog. Op 25 september 1944 moest de hele stad van 30.000 inwoners evacueren omdat de Duitsers een geallieerd bombardement vreesden. De rol van Kerkrade in de Tweede Wereldoorlog is vastgelegd in verschillende bronnen waaronder het boek “KERKRADE EVACUEERT” dat ook te leen is in de bibliotheek van Kerkrade.

Muren in de rest van de wereld

Het tweede gedeelte van de lezing gaat in op andere muren in de wereld. Zoals de Chinese muur, de Berlijnse muur, de muur tussen Israël en Palestina en Gaza, de muur tussen de Verenigde Staten en Mexico en de muur van Orban in Hongarije.
Muren kunnen ons veel leren over de geschiedenis, de cultuur en de politiek in landen en regio’s over de hele wereld. Muren of restanten roepen op tot en kritische terugblik over de vijandschap tussen de volken. Ze roepen op om lessen te leren en ons in te zetten voor vrede tussen bevolkingsgroepen.