Het Nationale Theater Laagland

Vingervlug en met snijdende humor toont schrijver Nathan Vecht (Het jaar van Fortuyn) in Laagland de staat van Nederland. Een samenleving die wankelt langs de kloof tussen de elite en de middenklasse en tussen aan- en afgehaakt Nederland. Eric de Vroedt brengt het stuk met een topcast met onder andere Mark Rietman, Tamar van den Dop, Joris Smit en Soumaya Ahouaoui.

Het verhaal

In de gemeente Langwetering wordt de rust ruw verstoord als de plaatselijke recreatieplas wordt aangewezen als bestemming voor klimaatneutrale waterwoningen. De drijvende woonwijk is ontwikkeld door de succesvolle tech-ondernemer Hugo. Tijdens een ‘keukentafelgesprek’ op het gemeentehuis blijkt echter dat de lokale bewoners, onder aanvoering van de flexwerkende elektromonteur Ferry niets moeten hebben van Hugo’s goede bedoelingen.

Over Nederland anno nu

Laagland is op verzoek van regisseur Eric de Vroedt geschreven en gaat over Nederland anno nu. De Vroedt: “Er is in ons land een giftige cocktail ontstaan. De urgente strijd tegen klimaatverandering botst keihard op steeds grotere ongelijkheid. De bovenklasse vervuilt het meest, maar wordt het minst getroffen door de milieumaatregelen van de overheid. Mensen als Hugo omarmen technologische innovatie als oplossing: apps voor deeleconomie, eco-nieuwbouw, groen is hot. Maar mensen als Ferry dreigen door milieumaatregelen direct in hun portemonnee en bestaan te worden geraakt.”