Heroes Introdans

In HEROES draait alles om helden. Op social media lijkt iedereen tegenwoordig wel een held. Maar wat zijn nu onze echte helden? Introdans beantwoordt deze vraag in een zeer divers programma met balletten van Regina van Berkel, Son León en Paul Lightfoot, Inbal Pinto en Adriaan Luteijn. In stijl varieert dit heroïsche programma van extreem virtuoos en acrobatisch tot lyrisch en poëtisch.

Daily Hero – Regina van Berkel (Introdans-première)

In Daily Hero paraderen diverse helden voor een metershoge gouden poort alsof ze over een high fashion-catwalk lopen. Mozart, Marilyn Monroe, popsterren of de volgende superster die nog ontdekt moet worden? U kunt er uw eigen fantasie op loslaten. In deze dynamische, eigentijdse spitzenchoreografie onderzoekt Regina van Berkel het fenomeen van de held. Wat maakt iemand tot een held? Is heldendom iets wat u kunt verwerven, is het een wensbeeld, een leidraad of wordt u simpelweg als held geboren?

SH-BOOM! – Son León en Paul Lightfoot

SH-BOOM! (1994) is een van de vroegste werken uit het oeuvre van Sol León en Paul Lightfoot, voorheen verbonden aan Nederlands Dans Theater. Ze lieten zich hiervoor inspireren door de satirische zwart-wittekeningen van de Spaanse schilder Francisco de Goya. En net zoals ze dat in hun latere oeuvre zo geweldig en indringend hebben gedaan, slagen ze er in dit juweeltje al in om de donkere (ironie) en lichte kanten (humor) van het leven op meesterlijke wijze te combineren. SH-BOOM!, gezet op populaire songs uit de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw, voert u als het ware mee naar een theatraal spiegelpaleis, waarin de dames in zwierige jurkjes dansen en de heren – letterlijk – in hun ondergoed staan.

Boulevard of Broken Dreams – Inbal Pinto (Introdans-première)

De Israëlische choreograaf Inbal Pinto maakt speciaal voor HEROES een nieuwe bewerking van haar alom geprezen choreografie Fugue (2018), met als titel: Boulevard of Broken Dreams. Reflecterend op oude levens, voorbije werelden, verloren dierbaren en herinneringen die weerklinken als een verre innerlijke stem, schetst Pinto in deze melancholische en warmbloedige choreografie een waaier aan kleuren en gevoelens.

Lungo – De Ontmoeting 2024 – Adriaan Luteijn en gasten (wereldpremière)

‘Lungo’ is het Latijnse woord voor ‘ik breng samen / ik verbind’, en dat is precies wat Introdans-choreograaf Adriaan Luteijn als geen ander kan. In zijn serie De Ontmoeting – waar Lungo onderdeel van is – brengt hij al meer dan 20 jaar mensen van verschillende fysieke, sociale, culturele en intellectuele achtergronden samen, om te laten zien dat dans voor íedereen is. In deze nieuwe editie van Lungo die Luteijn voor HEROES creëert, ontmoeten vier dansers van Introdans een aantal gastdansers die ieder op hun eigen wijze excelleren. Bijzonder is dat Lungo een inclusieve cast heeft, met o.a. gastdanseres / BNNVARA-presentatrice Eva Eikhout.