EUTERPIANS LeineRoebana

EUTERPIANS van LeineRoebana verbindt de vreugde en creativiteit van de muze Euterpe met de onweerstaanbaarheid van de Sirenen en het martiale van de Amazones. Deze ode aan de vrouw maakt de kracht van vrouwen door de eeuwen heen zichtbaar. Niet consequent of uitputtend, maar zelfbewust, vanzelfsprekend en met lichte ironie nemen vrouwen het heft in handen. 

Negen dansers en musici als dichters in beweging

EUTERPIANS bevindt zich in het grensgebied van een dansvoorstelling en concert waar dans geregeld de rol overneemt van de klank en musici de piketpaaltjes in de ruimte plaatsen. Voor deze nieuwe dansparel zijn Andrea Leine en Harijono Roebana een samenwerking aangegaan met sopraan Elisabeth Hetherington, de gevierde celliste Maya Fridman en percussioniste Marianna Soroka die met even veel gemak thuis is op klavier, vibrafoon of psalterion. Vanaf de allereerste noot komt het podium tot leven door een samensmelting van oude en hedendaagse klanken, van Hildegard von Bingen tot Kate Moore, van Maddalena Casaluna tot Calliope Tsoupaki, van experiment en percussie tot harmonische compositie én van alledaagse bewegingen en gebaren tot complexe choreografie. We zien negen dansers en musici als dichters in beweging.

Prijs van Verdienste van Dansersfonds’79

Choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana werden onlangs voor hun bijdragen aan de Nederlandse dans bekroond met de Prijs van Verdienste van Dansersfonds ’79, opgericht door het beroemde balletechtpaar Alexandra Radius en Han Ebbelaar. Uit het juryrapport: “Imponerende voorstellingen, die altijd volstrekt eigen zijn en vaak een verrassende wisselwerking laten zien tussen dans en de meest uiteenlopende muzikale stijlen.”

Inleiding

Voorafgaand aan de voorstelling is er een gratis inleiding in de zaal om 19:30 uur.