Doris Schillings – Brueghel

In het Noord-Brabants Museum in Den Bosch vindt van 30.9.’23 tot 7.1.’24 een tentoonstelling plaats over de schildersfamilie Brueghel met werken uit vijf generaties. Doris Schillings over het ‘familiebedrijf’ Brueghel.

Over de lezing

Het “familiebedrijf” Brueghel had al bij leven een groot internationaal succes. Het verhaal begint met een vrouw, Mayken Verhulst, een internationaal bekende schilderes en leidster van een schilderswerkplaats in Brussel. Zij wordt de schoonmoeder van Pieter Brueghel d.O., die met haar dochter Mayken Coecke, eveneens schilderes, trouwt. Hij is vooral bekend van de monumentale “Boerenbruiloft” en de duizelingwekkende “Toren van Babel”.

Mayken Verhulst neemt na de vroegtijdige dood van dochter en schoonzoon hun twee zoontjes Pieter d.J. en Jan d.O. in huis en zorgt voor hun opleiding tot schilder. Zij zetten de familietraditie in eigen vorm voort. Pieter d.J. herneemt verschillende thema’s van zijn vader; of als uitdaging of op zoek naar de eigen stijl? Jan d.O. werkt aanvankelijk als medewerker van Rubens, dan als concurrent met eveneens internationale faam. Ook enkele van hun kinderen worden schilder: Ambrosius, Anna en Jan d.J.; vervolgens maken achterkleinkinderen deel uit van de clan: Abraham en David Teniers III.; tenslotte diens zoon David Teniers IV. Voor ieder van hen is het uitdagend, maar soms belastend in de voetstappen van de vorige generaties te gaan staan, die reiken van de Vroege Noordelijke Renaissance tot de 18e eeuwse Rococo. De ene doet dit met meer zelfbewustzijn dan de ander; toch is iedere Brueghel een individuele Brueghel, wat de tentoonstelling ook laat zien.

Een interessant aspect van de tentoonstelling zijn ook de Brueghel-vrouwen: de matriarch Mayken Verhulst, een van de beroemdste kunstenaressen van haar tijd, haar dochter Mayken Coecke, haar kleindochters Anna Maria Janssens en Clara Eugenia Brueghel. Met werken uit vijf generaties van monumentaal formaat tot miniatuur geeft de tentoonstelling een prachtig overzicht over vijf generaties schilderkunst van de Lage Landen.

Aanmelden: info@bibliotheekkerkrade.nl of 045 763 0520.