The Living Dance Studio Wen Hui

The Living Dance Studio Wen Hui

Een generatie-overstijgend werk over het zelfbeschikkingsrecht dat iedere vrouw heeft over haar lichaam. Waar dan ook ter wereld.

Wen Hui (1960, Yunnan) is één van de belangrijkste, onafhankelijke danskunstenaars van China. Met haar gezelschap Living Dance Studio was zij in 2016 in samenwerking met Explore Festival tijdens schrit_tmacher te zien met Get Lost. Komend festival neemt zij ons mee in een verdieping van haar choreografisch gedicht Report on Giving Birth uit 1999, waarin ze de complexiteit van het vrouw-zijn en moederschap weergeeft.

Wen Hui maakte Report on Giving Birth toen in China de een-kind-politiek nog hoogtij vierde.

Vandaag de dag is er in feite weinig veranderd, want de Chinese overheid grijpt nog altijd in op het recht van een vrouw om zelf te kiezen. Ditmaal in de vorm van de oproep om drie kinderen te krijgen. Intussen is aan de andere kant van de wereld in verschillende staten in de VS het recht op abortus afgeschaft. Reden voor Hui om haar verkenning in een New Report on Giving Birth een actuele en universele lading te geven. Vier dansers van verschillende afkomst en generaties strijden in New Report on Giving Birth tegen een decor van videoprojecties voor hun recht om over hun eigen lichaam te beslissen.

Taboedoorbrekend

Met Living Dance Studio maakt Wen Hui cultuurpolitiek belangrijke voorstellingen, waarmee zij afstand neemt van zowel de Chinese staatsideologie als commerciële manipulatie. Haar ambitie is om dans op het snijvlak van realiteit en kunst in contact te brengen met de samenleving. Hui’ wil “het leven te tonen als het leven zelf.” Zij creëerde Report on Giving Birth over de impact van moederschap op vrouwen in een tijd van sterk creatief en artistiek ontwaken in Peking; een periode die na tien jaar weer geremd werd en nu officieel taboe is en bewust uit het collectieve bewustzijn richting vergetelheid wordt gedreven. Hui probeert het tegenovergestelde te doen door te laten zien dat je transitie aan de buitenkant kunt onderdrukken maar niet in de hoofden van mensen. Daarom actualiseert ze ruim twee decennia later deze belangrijke voorstelling uit haar oeuvre.

Inleiding

Bij deze dansvoorstelling vindt een inleiding plaats. Deze start om 19:00 uur in de MFzaal. Voor Vrienden van PLT en schrit_tmacher is de inleiding gratis toegankelijk, voor overige bezoekers € 3,50. U boekt een plaats voor de inleiding in het vervolg van het bestelproces.

Workshop

Op woensdag 13 maart geeft een medewerker van The Living Dance Studio een speciale workshop waarbij u leert voor uzelf op te komen. De workshop is geschikt voor vrouwen van 50 jaar en ouder en wordt gegeven in het Engels. (Dans)ervaring is niet nodig. Wilt u zowel deelnemen aan de workshop als ook de voorstelling bezoeken dan is er een mooie combi-deal mogelijk. Kijk hier voor meer info over de workshop en combi-deal.

schrit_tmacher Festival

Deze voorstelling maakt deel uit van schrit_tmacher Festival. Kijk voor meer informatie over dit Euregionale hedendaagse dansfestival op schrittmacherfestival.nl