Checkpoint Charlie

Een musical over de muur die verdeelt én verbindt. Met liedteksten van Stef Bos.

Het is 13 augustus 1961 als er opeens een grens van prikkeldraad tussen Oost- en West-Berlijn ligt. In de gloednieuwe Nederlandse musical Checkpoint Charlie, met liedteksten van Stef Bos, volgen we Berlijners die van de ene op de andere dag gescheiden worden van hun familie, hun dromen. Omdat ze niet meer welkom zijn in de andere helft van hun stad.  

De droom van de zangeres die op doorbreken staat, spat uiteen op het fonkelnieuwe prikkeldraad. Maar, de groenteman, haar vader, verkoopt zijn waar zoals altijd; hij is tevreden in de DDR. De slenterende grenswachter die helpt om het prikkeldraad te veranderen in beton begrijpt eigenlijk niet wat hij hier doet. De oma die haar pasgeboren kleinkind niet kan bezoeken vanwege de muur. En daar, bij het checkpoint, staat de Amerikaanse soldaat op wacht. Hij ziet de mensen die op ‘prikkeldraadzondag’ wakker zijn geworden. Gescheiden de stad zoals ze die kenden door de muur, die verdeelt én verbindt.

Muziek van Stef Bos

Stef Bos weet als geen ander de juiste snaar te raken in zijn liedteksten. Hij vertelt: “De tijd van de DDR was diffuus. Dat doet iets met mensen. Het is ergens vergelijkbaar met de onduidelijke tijd waar we nu in leven. Destijds was er een fysieke muur die de mensen verdeelde, nu één die we niet kunnen zien.”

De makers