Adriaan van Dis | Omarm het ongemak

Met zijn rijke literaire oeuvre en veelzijdig televisiewerk levert Adriaan van Dis een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse cultuur en literatuur. In het najaar van 2023 verscheen zijn nieuwste roman Naar zachtheid en een warm omhelzen. “De wereld is geen safe space”, zei hij daarna in een interview in Buitenhof. “Omarm het ongemak…” En: Blijf lenig van geest! In dit theatercollege neemt Adriaan van Dis u mee in zijn wereld. 

Adriaan van Dis

Adriaan van Dis is al 40 jaar een bekende persoonlijkheid in Nederland. In 1983 schreef hij zijn eerste boek, Nathan Sid. Hetzelfde jaar debuteerde hij als televisiepresentator met Hier is… Adriaan van Dis, dat negen jaar lang werd uitgezonden. Hij presenteerde Zomergasten bij de VPRO, werd met de Zilveren Nipkowschijf beloond voor de tv-reeks Van Dis in Afrika en is al jarenlang een graag geziene gast in de talkshows.

Ongefilterd

Van Dis schreef vijfentwintig boeken. Zijn werk is autobiografisch, maar dat is niet per se hetzelfde als waargebeurd. Of zoals hij het zelf zegt: Alles is waar, behalve wat ik heb verzonnen. Met zijn roman Ik kom terug won hij in 2015 de Libris Literatuurprijs. In datzelfde jaar werd hij bekroond met de Constantijn Huygensprijs voor zijn hele oeuvre en in 2022 werd hij benoemd tot eredoctor aan de faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit Nijmegen. Eind 2023 verscheen Naar zachtheid en een warm omhelzen, ook weer een bestseller. Begin 2024 volgde zijn essay De kolonie mept terug gebaseerd op de Rudy Kousbroeklezing. En elke twee weken op zaterdag verschijnt een nieuwe aflevering van zijn eigen podcast: Van Dis Ongefilterd.

Er is tijdens het college gelegenheid om vragen te stellen en na afloop vindt er een signeersessie plaats.