De ronde van Kerkrade – road (25 km)

Niveau: makkelijk
Hoogtemeters: 250 m
Start en finish: Abdij Rolduc
Download GPX

Deze rit is een lokaal rondje, van zo’n 24.9 km, niet te lang, een afwisselende route, soms vlak, soms een pittige klim maar vooral zeer gevarieerd. Een lokaal rondje dat genoeg inspireert om te blijven of om later –zeker- terug te komen.

Highlights

Bram start z’n lokaal rondje bij de Abdij Rolduc. Een historische plek in de stad die bekend staat als oudste abdij van Nederland. De abdij is meer dan 900 jaar oud. Er is een prachtig hellingbos om te wandelen, er zijn visvijvers, een eigen wijngaard, een kruidentuin, een brouwerij ’t Gilde en in het complex is de Rococo bibliotheek samen met de binnentuin een trekpleister. Het is goed toeven bij Brasserie De Kanunnik. Maar dat is voor later…eerst fietsen.

We gaan via het fietspad aan de Roderland baan, richting Centrum via de Ailbertuslaan en de Niersprinkstraat.

Hier pakken we rechts het fietspad (Koningsweg) dat ons langs het stadspark voert. Hier gaat het lekker bergaf en net voor het tunneltje (opletten) gaat het linksaf, over de rotonde richting de Caspar Sprokelstraat. Voor de kuitenbrekers is het een must om een afslag verder te nemen want daar ligt de Wijngracht. Deze korte maar explosieve klim (6%) maakte tijdens het NK Wielrennen in Kerkrade ( 2012/2013) onderdeel uit van het zeer selectieve parcours.

We vervolgen het wiel van Bram en rijden de Caspar Sprokelstraat omhoog. We rijden de Putgang door en aan het einde van de straat gaan we naar rechts, richting het station. Het Discovery Museum laat zich niet onttrekken aan het firmament. Wie al toe is aan een pauze kan hier een stop inbouwen. Bezoek het restaurant voor een hapje en/of drankje of, wie iets langer wil pauzeren, bezoek het interactieve Discovery Museum.

Na de break stappen we weer op onze fiets en rijden het Centrum uit om onze weg via rotonde rechts de Hamstraat te vervolgen. Kijk even naar links en je ziet in de verte de Mijnschacht van de Domaniale Mijnen liggen. Een particuliere mijn die op 29-08-1969 het laatste wagentje met kolen naar boven haalde.

Links ontvouwt zich een prachtig landschap met blik op Hornbach (D), we schampen zo langs Pferdelandpark, waar de Anstelbeek (Anstelbach) stroomt. Aan de rechterhand ligt, verscholen in het groen (bij het Hambos), de spoorwegverbinding van Kerkrade naar het Heuvelland.

Na een kleine klim hou links aan en rij door het tunneltje (onder Buitenring), hier blijf je rechts rijden. De prachtige paardenvallei doemt op en de weg vloeit van verhard naar half verhard wit gravel (de witte weg). U rijdt nu op onze Strade Bianche! Deze is ruim 1 kilometer lang en maakt deel uit van het Euregionaal project 2008.

Rechts zoeven de auto’s over de Buitenring. Halverwege is een houten brug die je de kans biedt om de route af te steken. Bijna aan het einde van de witte weg ziet u enkele boerderijen en woningen die vlak aan de Duitse grens liggen. Aan het einde van de weg gaan we naar rechts om via het nieuwe aangelegde fietspad direct weer naar rechts te draaien. We zijn nu aan de andere kant van de Buitenring en rijden de Hamstraat lichtjes dalend af, alsmaar rechtdoor via het viaduct (over de Buitenring) en gaan dan naar links. Let op de verkeerssituatie. Eenmaal links, weg van het verkeer, rijden we door de tunnel van de Zuid Limburgse Stoom Maatschappij en ook hier weer een prachtige blik op de landerijen en het Hambos. Aan het einde van de weg, hou je links aan (Hammeinweg) richting Hammolenweg (vlak). Hier ligt rechts de Brasserie Eten en Drinken bij Iris, gevestigd in het voormalige Elisabeth klooster. Het is een heerlijke plek om te pauzeren.

Vanuit Eten en Drinken bij Iris rijden we de Herenanstelerweg omhoog tot het einde om over te steken naar GAIA ZOO. Je weet wel de leukste dierentuin van Nederland. We laten Gaia ZOO aan onze rechterhand en duiken het bos in, via het geasfalteerde fietspad, achter Gaia Zoo zetten we koers op Brasserie Nieuw Ehrenstein. Ook hier een uitstekende plek om een pauze in te lassen en te genieten van de groene omgeving. Het verharde fietspad rolt zich vanzelf verder uit door het bos en draait een mooi rondje richting Mont Chèvre (7%).

Eenmaal deze beklimming gehad gaat de route, links aanhouden, heel even door de bebouwde kom. Vlak voor de spoorwegovergang, gaan we naar links en rijden de Kaffebergsweg op. Ook hier veel groen en een rustige weg. We volgen de weg en steken de Sint Pieterstraat over, de Vinkerstraat in, onderaan gaan we naar links de Tichelstraat die overloopt in de Holzkuilenstraat. Ook hier weer een paardenvallei, veel groen en rustige fietspaden.

Wij zitten Bram op de hielen want we naderen stilletjes aan Abdij Rolduc. Alvorens het zover is, rijden we via de Haanraderstraat, Meuserstraat, richting Haanraderweg (1000 meter klimmen), via de Beukenbosweg steken we af naar het fietspad aan de Roderland baan om vanaf daar door te rijden naar de Abdij om op het terras onder het genot van een drankje na te genieten van deze Koers . Voor de echte wielerliefhebber plakken we er via de Roderland een extra pittige lus eraan. Een lus die via de Berenbosweg dalend, richting Grensstraat gaat en daar via Duivels Bosch ofwel de Muur van Rolduc een laatste tik uitdeelt.

Net als in 2012 en 2013 toen hier het NK Wielrennen Kerkrade werd verreden.

Deze rit rijden?
Bovenstaande tekst is geen routebeschrijving. Download de GPX voor uw GPS-apparaat of installeer een GPS-app op uw smartphone!