spaaractie Beleef historisch Kirchroa

Spaaractie Beleef Historisch Kirchroa start in april

Vanaf de eerste week van april kun je de rijke geschiedenis van onze stad bij elkaar sparen! Jumbo Kerkrade en Beleef Kerkrade lanceren een grootschalige spaaractie waarbij je de leukste foto’s in een mooi verzamelalbum kan plakken. Maak jouw eigen Beleef Historisch Kichroa album helemaal compleet! De actie loopt tot en met 1 juni 2022.

Spaaractie met hart voor Kerkrade

Jumbo Kerkrade heeft in het verleden vaker acties georganiseerd met een typisch Kerkraads tintje: “Eerder hadden we mokken met Kerkraadse afbeeldingen en de Kerkraadse versie van het Monopoly-spel. We kregen hele leuke reacties en daarom zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe actie, om onze hechte band met de lokale gemeenschap uit te drukken. De keuze is gevallen op kwalitatief goede verzamelalbums waarin je de mooiste foto’s uit onze eigen Kirchröadsjer geschiedenis kan plakken. Bij elke € 10,- aan boodschappen krijg je vier foto’s voor je boek. Alle plaatjes worden evenveel gedrukt, dus iedereen die dat wilt, kan zijn verzameling compleet maken”, aldus Jos Geraets, mede-eigenaar Jumbo Kerkrade.

Typisch Kerkraadse onderwerpen

De gemeente heeft besloten om mee te werken aan deze bijzondere actie: “Onze lokale geschiedenis kent veel bijzondere thema’s en we vinden het belangrijk dat jong en oud zich hierin kunnen verdiepen. Deze actie is een uitgelezen kans om heel veel mensen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de historische verhalen uit Kerkrade. Natuurlijk kun je in het boek mooie plaatjes terugvinden over onder andere het mijnverleden, Roda JC, het WMC, markante gebouwen, Vasteloavend, onze mooie evenementen en nog veel meer. Vanwege de uitstraling van deze actie hebben we dan ook besloten om het Beleef Kerkrade-label hieraan te verbinden”, zegt wethouder Tim Weijers (Stadsmarketing).

Gezamenlijke inspanning fotoselectie

Het album is tot stand gekomen door een intensieve samenwerking tussen allerlei organisaties in de stad en het gemeentearchief: “Toen we een selectie hadden gemaakt van onderwerpen die echt typisch zijn voor Kerkrade, zijn we per onderwerp foto’s gaan verzamelen. We hebben vervolgens per thema verenigingen en organisaties benaderd met de vraag of zij zelf de leukste plaatjes uit hun eigen archief ter beschikking wilden stellen. Natuurlijk is het onmogelijk om een compleet overzicht te maken, maar dankzij de inzet van veel verenigingen en organisaties in onze stad is het wél gelukt om een mooi visitekaartje voor onze stad te maken. Dankzij al het intensieve speurwerk van alle archivarissen hebben we echt een hele mooie compilatie van foto’s bij elkaar gekregen. Het is leuk dat iedereen zo enthousiast heeft meegewerkt aan deze actie”, besluit wethouder Jo Schlangen (Cultuur).

Verbinding tussen generaties

Ervaringen bij soortgelijke spaaracties elders wijzen uit dat het sparen van de historische foto’s een mooie aanleiding vormt om met elkaar in gesprek te gaan. Schoolklassen kunnen bijvoorbeeld hun albums bij elkaar sparen voor ouderen in een verzorgingstehuis.

Tijdens speciale ruilmiddagen kunnen jong en oud in gesprek raken over de onderwerpen die in het boek aan bod komen; natuurlijk kunnen er dan ook plaatjes geruild worden. De data van de speciale ruilmiddagen worden de komende periode via de kanalen van Beleef Kerkrade bekend gemaakt.