Muzieklezing Pierre Rieatrae Dmitri Shostakovitch: een leven in angst

Musicus en voormalig directeur van de muziekschool Pierre Rietrae bespreekt eén keer in de maand een onderwerp uit de klassieke muziek. Hij vertelt over achtergronden en details van klassieke stukken, stromingen en componisten. Je gaat vooral veel luisteren en genieten. Voorkennis is niet nodig.

In het kader van 80 jaar bevrijding houdt Pierre Rietrae een lezing over Dmitri Shostakovitch: een leven in angst.

Dmitri Shostakovitch (1906 – 1975) is een kind van de 20ste eeuw. Onbezorgd begint Shostakovitch aan een veelbelovende carrière, als Tsaar Nicolaas II nog oppermachtig is.
Na de revolutie van 1917 verandert alles. De staat waakt over volksgezondheid, huisvesting, rechten en plichten en gaat uit van een Utopia voor arbeiders. Onder het schrikbewind van Stalin verdwijnen of worden talloze mensen vermoord of opgesloten.

Eind jaren dertig staat Shostakovitch, als aanstormend componist en toegewijde huisvader, elke nacht met een ingepakt koffertje bij de lift van een flatgebouw in Leningrad. Hij is ervan overtuigd dat hij opgepakt en afgevoerd zal worden naar het Grote Huis. Zijn 7e symfonie wordt in 1942 het geallieerd overwinningssymbool.

Kosmonaut Joeri Gagarin zingt tijdens de eerste ruimtevlucht op 12 april 1961 een lied van Sjostakovitsh. Momenteel geldt Shostakovitch als de grootste componist van de 20 ste eeuw.