Monumentenmaand: De romeinse villa op de Holzkuil

In het kader van de Monumentenmaand kun je luisteren naar een lezing van Karen Jeneson over de Romeinse villa op de Holzkuil: van boerendorp naar Romeins landgoed

Lang voordat Kerkrade Kerkrade werd, kwamen mensen uit het tijdperk van de Romeinen hier samen, op het knooppunt waar de weg van Bavay naar Keulen (Via Belgica) en de weg van Xanten naar Trier (Via Traiana). Dit gebied was een levendige plek vol villa’s. In Kerkrade zijn de resten van deze villacomplexen nog te zien, met Villa Holzkuil als schitterend voorbeeld.

In 2002 werd op de Holzkuil in Kerkrade een unieke opgraving uitgevoerd. In minder dan een jaar tijd werd een compleet Romeins landgoed, een villa rustica, blootgelegd. Te midden van vele andere gebouwen werd een groot stenen landhuis blootgelegd, met vloerverwarming, een grote kelder en zelfs een privé-badhuis. Maar juist ook de andere structuren op het erf, zo groot als een voetbalveld, maakten het de archeologen mogelijk een intrigerende bewoningsgeschiedenis te reconstrueren van bijna 200 jaar. Tot op heden is de Romeinse villa op de Holzkuil de best opgegraven en gereconstrueerde villa van Nederland.