MAAND VAN DE GESCHIEDENIS – Lezing: De bokkenrijders en het opzienbarende proces tegen chirurgijn Jozef Kirchhoffs uit ’s Hertogenrade.

De bokkenrijers waren volgens de overlevering personen die in de 18e eeuw verantwoordelijk waren voor tal van rooftochten in de regio rond Limburg. Volgens het volksgeloof reden ze op bokken door de lucht. De waarheid achter de criminele feiten is nooit echt duidelijk geworden, maar de bokkenrijders behoren wel tot het immaterieel cultureel erfgoed van Limburg.

Chirurgijn Jozef Kerckhoffs is de bekendste bokkenrijder en een mysterieus figuur. Volgens de overlevering ging hij iedere dag naar de kerk en toch zou hij als bendeleider van tientallen ‘complicen’ of handlangers een duivelseed hebben afgenomen”. Hij werd door zijn ondervragers onmenselijk gepijnigd met onvoorstelbaar wrede foltertechnieken. Toch bleef hij zwijgen, zelfs tijdens de foltering na zijn uitgesproken doodstraf. Zijn waar gebeurd verhaal werd een Limburgse legende zonder weerga.

Op 11 mei 2022 was het exact 250 jaar geleden dat de man werd terechtgesteld. Hij werd beschouwd als de kapitein van de legendarische bende, maar hij bekende niet. Misschien viel er niets te bekennen en was hij onschuldig?