IVN Lezing het Siebengebirge

Al 100 jaar het oudste natuurreservaat van Duitsland

Sinds 20 januari 1923 bestaat het Naturschutzgebiet Siebengebirge, dat nu dus precies 100 jaar oud is. Het Siebengebirge is een prachtig middelgebergte aan de rand van het Rijndal nabij Königswinter. Het is het oudste natuurreservaat van Duitsland. Dit gebied zal voor veel mensen uit onze streek bekend zijn van de uitstapjes die ze vroeger maakten. Een boottochtje over de Rijn met aansluitend een tocht met de tandradbaan naar de top van de Drachenfels en vervolgens op de rug van een ezel weer terug naar onder was vroeger een hele onderneming. Een vakantie waard zelfs!
Het Siebengebirge is een vulkanisch gebied met zeven bekende toppen, maar in feite liggen er wel 40 verschillende vulkanen. Het gebied bestaat uit bossen, wijngaarden en kale rotsen met basaltgesteente. Er leven dieren als Muurhagedis, Grijze gors en Slechtvalk. Opvallende planten zijn Vroege sterhyacint, Elsbes, Rotsschildzaad, Holwortel en Echt longkruid. Ook groeit er in de herfst een keur aan bijzondere paddenstoelen met als hoogtepunt de Spechtinktzwam.
Het gebied is verweven met een opvallende geschiedenis. Op diverse toppen staat de ruïne van een oud kasteel en vele toppen zijn omwonden met sages.
Fraaie cultuurmonumenten zijn onder meer de ruïne van het oude Klooster Heisterbach, die in een fraai dal temidden van de bossen ligt. Of de oude kapel op de Petersberg vanwaar we prachtig uitzicht hebben op het Rijndal. De ruïne van de Drachenfels en de Drachenburg met halverwege de helling de Nibelungenhalle worden natuurlijk niet overgeslagen. Deze lezing is een voorbereiding op de excursie van zondag 23 april 2023.