Huubkes Vlucht

Huubkes vlucht is een verzwegen familieverhaal over een traumatiserend kloosterbewind dat tientallen jaren later zijn tol eist. Schrijver Jos Bours en zijn neef componist Arno Dieteren maakten er een literair én een muzikaal kunstwerk van in geheel eigen stijl.

Terug naar Douvergenhout – 1924

Een tragisch ongeval in het Limburgse dorpje Douvergenhout in 1924 heeft schokkende gevolgen voor Huubke, een jongetje van vier. Bij een brand verliest hij zijn moeder. Zijn vader kan de situatie met zeven kinderen niet aan en pleegt zelfmoord. Huubke en zijn broers en zussen worden weggestopt in kloosters bij Duitse zusters en Duitse Franciscanerbroeders. In een van die kloosters ondergaat Huubke jarenlang een tiranniek bewind. Alleen een schoolmeester op de stadsschool, die viool speelt, laat hem soms zijn vreugdeloze jeugd ontvluchten. Later studeert een van zijn kinderen –toeval of niet – viool op het Conservatorium. Maar vlak voor haar afstuderen, blijken Huubs opgelopen jeugdtrauma’s bittere gevolgen te hebben voor vader en dochter.

Waarschijnlijk uit schaamte werd binnen de familie nooit over dit verhaal gesproken. Tot nu. Op het podium brengt een verteller Huubkes verhaal tot leven. Niet chronologisch, maar van achter naar voren, in stukken en brokken, compact, vol levendige details. Twee musici begeleiden hem met muziek die knarst en schuurt, dan weer zangerig of melancholiek is.

Over Huubkes Vlucht

In een interview uit 1978 blikte Hub terug op de tijd ‘bij die sadistische Prusische begiene’ (Duitse nonnen). Dat leverde een schat aan materiaal op voor het luisterverhaal, dat componist Arno Dieteren en schrijver Jos Bours hebben verbeeld en verklankt in Huubkes vlucht. Jos is altijd geïnteresseerd in persoonlijke geschiedenis-verhalen, die ook iets vertellen over de maatschappij waarin ze plaatsvinden. Deze ‘kleine’ geschiedenis doet wel op een heel concrete en –mede door de muziek- aangrijpende manier verslag van een groter maatschappelijk fenomeen.