Het StreekTheater: D’r nònk zeem

Het StreekTheater brengt dit seizoen een eerbetoon aan de in 2010 overleden Kerkraadse dialectschrijver Hans Stelsmann. De keuze is gevallen op zijn meesterlijke klucht D’r nònk zeem. Zoals u dat van Het StreekTheater gewend bent, spelen alle acteurs in hun eigen dialect.

D’r nònk zeem vertelt het verhaal van Johan en Soffie, die de oom van Johan in huis nemen. Dit doen ze niet uit pure naastenliefde maar uit winstbejag. Met name Soffie ziet in de AOW van de vrijgezelle oom Harie een welkome bijdrage in de woonlasten. Bovendien verwacht ze door hun goedheid een prominentere plaats op de lijst van erfgenamen te gaan innemen. Hier moeten ze wel een prijs voor betalen, want uiteraard brengt nonk Harie zijn spullen mee. Als oud-lid van de harmonie dus ook zijn grote passie, de grote trom, waar hij vol overgave op speelt.
In het huis naast Johan en Soffie woont Anna, de zus van Johan met haar man Teun. Ook zij gaan plannen bedenken om te profiteren van oom Harie. Hoe deze hilarische klucht eindigt ziet u eerst in Theater Kerkrade, waar D’r nònk zeem in première gaat!