Bekijk het programma dodenherdenking in Kerkrade centrum en Eygelshoven.
Programma Centrum
18.45 uur – Verzamelen bij de Dekenale Kerk St. Lambertus, Kerkrade Centrum.
18.50 uur – Vertrek van de Stille Tocht met medewerking van onder andere, Koninklijk Kerkraads Mannenkoor St. Lambertus, piper Henrico Lumey, bugel speler Rene Schurer, R.K.A.V. Achilles Top, veteranen G.O.C. Parkstad, the American Legion department France, scouting “Gregor Brokamp”, Oranjevereniging Herzogenrath.
Route: Kerkplein, Kapellaan, Putgang, Indiëmonument.
19.00 uur – Kranslegging bij het Indiëmonument. Locatie Putgang. Met medewerking van Koninklijk Harmonie Orkest Kerkrade.
19.05 uur – Vervolg Stille Tocht. Route: Putgang, Stationstraat.
19.15 uur – Korte pauze bij het Monument van de Evacuatie, met muziek door piper Henrico Lumey.
19.20 uur – Vervolg van de Stille Tocht. Route: Putgang, Stationstraat, Grupellostraat, Hoofdstraat, Vredesmonument.
19.30 uur – Begin van de Herdenking met het spelen van “Amazing Grace” door piper Henrico Lumey en achtereenvolgens gebed uitgesproken door Deken S. Nevelstein; Andante door ensemble Limburgs Fanfare Orkest; toespraak door Dr. M. Rado van de Joodse gemeenschap Keulen, gedachte uitgesproken door Burgemeester Dr. Petra Dassen-Housen; Aansteken van het Vredesvuur.
Kranslegging
Tijdens de kranslegging speelt het Ensemble van het Limburgs Fanfare Orkest en zingt het K.M.K. St. Lambertus; voordracht van een gedicht door een school kind, hierna leggen de kinderen bloemen bij het monument; gedicht voorgedragen door jongeren uit Herzogenrath, Duitsland; zang door het K.M.K. St. Lambertus; Last Post vertolkt door Rene Schurer en aansluitend twee minuten stilte; aansluitend zal het Wilhelmus worden gespeeld en gezongen. Na het Wilhelmus kort dankwoord door de heer Hans Schillings, voorzitter van de Stg. Oranjevereniging Kerkrade en ambassadeur van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen. Tot slot muziek door het Ensemble Limburgs Fanfare Orkest.
Programma Eygelshoven
Tijdens de Nationale Herdenking herdenken we allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de tweede wereldoorlog.
Het thema voor 2022 is: VRIJHEID in VERBONDENHEID.
Herdenkingsplechtigheid
De herdenkingsplechtigheid begint met een H. Mis om 19.00 uur in het Oude Kerkje, welke zal worden opgeluisterd door het jeugdkoor JOKOJO. Aansluitend wordt de officiële herdenking voorgezet bij het oorlogsmonument aan de Torenstraat/Kerkberg. Bij het verlaten van de kerk zal de Harmonie St. Caecilia een inleidend muziekstuk zal spelen. Daarna het taptoe signaal en 2 minuten stilte, gevolgd door het Wilhemus. Yarno Degens draagt een gedicht voor namens de scholieren. Tevens zal mw. Sharon Klinkenberg een persoonlijk verhaal vertellen over haar joodse roots.
Ook de jeugdburgemeester van Kerkrade Hidde Sieler zal een toespraak houden.
Na de kranslegging door een vertegenwoordiger van de Gemeente en het GOC-Parkstad (veteranenvereniging, worden de aanwezigen in de gelegenheid gesteld een bloem met daaraan een kaartje met daaraan de naam van een slachtoffer, bij het monument neer te leggen.
De nationale driekleur zal van 18.00 uur tot zonsondergang (ca. 21.10 uur) halfstok en zonder wimpel wapperen op o.a. openbare gebouwen. Alle inwoners van Eygelshoven worden verzocht om deze gedragslijn te volgen.